Kost & näring

Mildare menopaus med livsstilsförändringar


3 min lästid
Mildare menopaus med livsstilsförändringar

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

Det allra bästa du kan göra för att få en mjukare övergång till menopausen är att satsa på ditt allmänna välmående och hälsa såväl under klimakteriet som innan i förebyggande syfte.

 

När kroppen är i balans både vad gäller näringsintag, fysisk form och psykiskt välmående minskar risken för symtom på hormonell obalans. Åter; det gäller både under den fertila perioden i livet då många kvinnor lider av PMS och andra hormonella obalanser såväl som under förklimakteriet och i klimakteriet. 

 

Det här är de viktigaste livsstilsförändringarna du kan göra för att må bra under klimakteriet:

 

 

  • Stress är en no-go zone för alla människor oavsett kön och ålder. Men kvinnor är om möjligt ännu känsligare för stresspåverkan då stress har en så stor inverkan på vårt hormonsystem. Se om du kan minska på stress i livet och få in avslappnande aktiviteter som meditation och djupandning för att balansera stressreaktioner och spänningar.

 

  • Fysisk aktivitet är viktigt för en mjukare övergångsfas då motion kan bidra till att östrogenet hålls på en bättre nivå och hormonhälsan således balanseras.

 

  • Grönt på tallriken i alla regnbågens färger, nyttiga fetter och protein från bra källor är väldigt viktigt för en god hormonhälsa. D-vitamin och viktiga mineraler samt de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6 minskar risken för hormonrubbningar. 

 

  • En rik och välfungerande tarmflora är viktigt för vår hormonhälsa och bland annat för flera av våra signalsubstanser som påverkar vårt välmående. En god tarmhälsa börjar på tallriken och i magsäcken - så välj din mat med omsorg och ät i lugn och ro.

 

  • Ta bort hygienprodukter och hushållsartiklar som innehåller hormonstörande ämnen. 

 

 

Klimakteriet är en frisk del av kvinnans liv som är där av en anledning; att vi inte längre ska vara fertila. Men då många får besvär under klimakteriet så behandlas det ofta som ett sjukdomstillstånd. Och visst kan besvären verkligen vara så tuffa att professionell hjälp är av allra största vikt. 

 

Kvinnohälsa är fortfarande ett underprioriterat område och tyvärr är det allt för ofta endast antidepressiv medicin som erbjuds många kvinnor som söker vård för sina problem. Så bör det inte vara och vi hoppas innerligt att detta kommer förändras stort och inom en snart framtid.

 

Det finns mycket vi kan stötta kroppen med på naturlig väg för att få en mjukare övergång från fertil ålder till menopaus och vilka näringsämnen och örter som ofta rekommenderas kan du läsa om här.

 

Att stötta kroppen med goda livsstilsval kan göra stor skillnad för att komma i bättre balans. Det innebär inte bara att klimakteriebesvären kan underlättas utan att hälsan i helhet kan förbättras avsevärt även inom andra områden såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och psykologiskt välmående. 

 

Att krama om din hormonhälsa kan alltså sammanfattas på följande sätt: minimera stress, motionera, ta hand om mage och tarm, ät antiinflammatoriskt, fyll på med fettsyror och undvik hormonstörande ämnen. 

 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

 

 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz