Naturlig lindring under klimakteriet

De flesta kvinnor drabbas av någon form av besvär när de kommer till klimakteriet. Vanliga symptom är värmevallningar, humörsvängningar, torra och sköra slemhinnor i underlivet, urinvägsproblem och sömnsvårigheter. Genom livsstilsförändringar och tillskott av naturliga medel såsom vissa örter kan vi hjälpa kroppen till en bättre balans. För vissa minskar problemen och för vissa kan de försvinna helt. 

 

 

Kroppen under förändring

 

Under klimakteriet påverkas många kvinnor så kraftigt att de har svårt att fungera i vardagen. Forskning visar att sju utav tio kvinnor upplever någon form av besvär. När hormonnivåerna sjunker kraftigt så påverkas inte bara hormonhälsan utan även andra delar av kroppen och det kan ta tid att hitta rätt i justeringen som sker. Eftersom kvinnans fertila ålder skall avslutas är det egentligen inte meningen att ersätta de fallande hormonnivåerna med syntetiska hormoner, men för vissa behövs en justering i balansen så att de kan ta sig igenom menopausen. 

Problemet är tyvärr att det ofta är först i det sena klimakteriet som kvinnor erbjuds eventuella hormonbehandlingar, men förklimakteriet kan pågå i 10-15 år och innebära hormonell ohälsa för kvinnor redan i 30-års åldern. Generellt kan vi ringa in att östrogenbrist kan ge problem med underlivet och värmevallningar, speciellet under klimakteriet, medan progesteronbrist kan leda till östrogendominans, som i sin tur kan leda till trötthet, ömma bröst, missfall, viktuppgång och att man vätskeansamling.

Våra hormonbalanser är sammanlänkande med vårt välmående och en kraftig sänkning av östrogen kan även påverka humöret. För vissa påverkar det välbefinnandet så pass mycket att de inte känner lust till någonting längre. Så ska ingen behöva ha det, och därför är det viktigt att ta hjälp så att hormonerna kan balanseras.

 

 

Vitaminer och mineraler vid klimakteriet

 

Om man vill stötta sin hormonhälsa på naturlig väg är det generellt bra att fylla på förråden av mineralerna magnesium, zink, koppar, mangan och selen samt vitaminerna B6 och Vitamin E. B6 är en till exempel en viktig B-vitamin för hormonsystemet och magnesium hjälper musklerna att slappna av.  

 

 

Torra slemhinnor och underlivsbesvär

 

Torra slemhinnor i underlivet kan orsaka urinvägsproblem då bakterier lättare fäster på en skör slemhinna. Men torra slemhinnor kan också skapa smärta vid samlag och därför göra så att sexlivet inte längre fungerar. Vid dessa besvär kan det vara bra att tillsätta Nattljusolja och B-vitaminerna riboflavin och biotin. 

Nattljusoljan innehåller fettsyran GLA som bland annat medverkar i regleringen av hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader samt uppbyggnad av hud, hår och naglar. Den har också visat sig ha en god effekt mot vallningar. B-vitminer  riboflavin och biotin bidrar till normal energiomsättning, normala slemhinnor och friskt hår och hud.  

Omega 7 är en fettsyra som utvinns ur havtornsbär och som är extra bra för torra slemhinnor i ögon, näsa, mun och underliv. Havtornsbär innehåller även vitamin E och A som är fina för hud och slemhimmor. 

Studier har visat att bidrottninggelé kan bidra till att minska underlivsbesvär och förbättra känslor av välbefinnande hos kvinnor i klimakteriet. Det har länge använts för att få bättre slemhinnor och finare hud. Det har också visat sig vara effektivare än östrogen som tas vaginalt i förhållande till bättre fungerande slemhinnor och urinvägar samt ett förbättrat sexliv för kvinnor som redan har genomgått klimakteriet.

 

 

Skörare skelett

 

De låga östrogennivåerna som kommer efter klimakteriet kan bland annat bidra till ett skörare skelett, torra och sköra slemhinnor i underlivet samt minskad energi. Därför kan det vara bra att stötta benstomme och slemhinnor i ett tidigt skede, redan under klimakteriet, med ett väl avvägt mineraltillskott för skelettet samt att inta fettsyror och B-vitaminer för normala slemhinnor i underlivet.

 

 

Örter för klimakteriebesvär 

 

För de som vill använda sig av traditionell naturmedicin rekommenderas vissa örter för en mildare övergångsålder. En del av dem rekommenderas även för kvinnor som har problem med PMS, oregelbundna menstruationer eller andra hormonella obalanser innan klimakteriet.

Kvinnor som har klimakteriebesär med mycket värmevallningar och svettning kan använda sig av Agnus Castus, Astragalus, Cactus, Ginkgo, Ginseng, Maca, Rysk Rot, Salvia, Schizandra och Silverax. De som känner att välmåendet blivit påverkat och upplever att ”inget längre känns lika roligt” kan prova Ginkgo, Johannesört, Maca, Rysk Rot, Sarsaparilla, Silverax 

Det är viktigt att ta råd av av ört- och näringsexpert vid allvarliga symptom. Vid tecken på depression ska man alltid uppsöka läkare.


 

Dålig sömn

 

Det finns många naturliga vägar att gå för att förbättra sömnen. Många kvinnor har blivit bättre av att tillsätta naturliga preparat som saffran, citronmeliss och vallmo. Saffran har en god verkan på sinnesstämningen och bidrar till mer lätthet och glädje. Även citronmeliss bidrar till ett bättre välmående genom att skapa mer avslappning och lugn. Vallmo kallas också sömntuta av den enkla anledningen att det hjälper kroppen till en bättre avslappning och sömnkvalité. 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!