Vitaminguiden

Krom


3 min lästid
Krom

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är Krom?

Krom är ett spårämne som i kroppen bidrar till att hålla blodsockret stabilt. Ett spårämne är något som kroppen behöver i mindre mängd och ofta i doser som räknas i mikrogram istället för milligram. 

Vad gör krom i kroppen?

Krom bidrar till att blodsockret hålls stabilt genom att förbättra cellernas mottaglighet för insulin. Insulin är ett hormon som bukspottkörteln bildar när vi äter kolhydrater, och som behövs för att cellerna ska kunna använda glukos (socker) som energikälla. Insulin är alltså viktigt för ett stabilt blodsocker. 

Alla kolhydrater vi äter bryts så småningom ner till glukos (socker) i kroppen. Grönsaker har längre kolhydratkedjor än till exempel vetemjöl och bakverk. Det tar längre tid för kroppen att bryta ner grönsaker till glukos, än vad det tar att bryta ner bakverk till glukos. Därför blir blodsockerkurvan jämnare när grönsaker och frukt står på menyn än om man äter till exempel bakverk. Mat som tar lång tid för kroppen att bryta ner är mat med lågt glykemiskt index (GI).

För att krom ska kunna förbättra cellernas mottaglighet för insulin behöver även  vitamin B3, glycin, glutaminsyra och cystein vara närvarande.

Om man har brist på krom behöver kroppen bilda mer insulin, och att äta mat med högt sockerinnehåll gör det svårt för kroppen att behålla tillräckligt med krom.

Intressant är att studier har visat att tillskott med krom kan förbättra kolesterolnivåerna och speciellt det goda kolesterolet. Stress kan också påverka kromstatus och öka vårt behov av krom. 

Även om kroppen inte behöver så mycket krom varje dag, har kroppen svårt att ta upp det. Det är som med en fotbollsmålvakt som av 20 stycken skott bara fångar två. Det gör att man behöver tillföra kroppen mer krom än vad den egentligen behöver. För att kroppen ska kunna ta upp det dagliga behovet på ett mikrogram per dag, behöver den få 30-200 mikrogram dagligen. 

Var finns krom i kosten?

Krom hittar du naturligt i fullkorn, ägg, frukt, grönsaker, kött och fisk. 

Den bearbetning och raffinering som sker av våra livsmedel idag gör att innehållet av krom blir lägre. Tittar man bakåt i tiden var skillnaden i kromstatus mellan européer och amerikaner påtaglig, och europeerna hade bättre kromstatus. Men sedan några år tillbaka är det ingen skillnad längre, sannolikt för att européer nu äter lika mycket raffinerad mat som amerikaner. 



White pill

Krom

Energi Vikthantering
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz