Vitaminguiden

D-vitamin - så vet du om du har en brist.


4 min lästid
D-vitamin - så vet du om du har en brist.

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

 

Sjunger du en stämma i solkörens klagan?

 

Vinter, vinter, vinter...

Mörkt, mörkt, mörkt..

Trött, trött, trött...

 

Har du också den här tradiga ramsan på repeat i huvudet under vinterhalvåret? Välkommen till kören som sjunger D-vitamin, D-vitamin, D-vitamiiiin, jag vill ha sol, sol, soooooool! 

…och så kommer det äntligen… den efterlängtade solen som strålar på våra bleka kinder och får oss att söka varje strimma av ljus mellan husen, ta långluncher på Dramaten-trappan och komma tillbaka till kontoret mjuka i blicken och lite luddiga och omtumlade av all värme. Nuuu ropar vi, nu kommer våren! Nu kommer livet tillbaka! Energin! Glädjen! Lusten till allt! Och sedan stupar vi på hallgolvet med lite dregel rinnande ur mungipan och grinar av trötthet.

Inte du? Ok, Inte alla (vem vill känna igen sig i den bilden?) men många. Många är vi som enas i körens sista crescendo och faller platt till marken och är som allra, allra tröttast just när solen vänder åter. 

Men varför? Det enkla svaret för många utav oss är att vi har brist på D-vitamin. Under våren när vi inte har fått solens strålar på vår hud under så många månader är nivåerna som allra lägst i kroppen. Det tar ut sin rätt och visar sig mest tydligt i just orkeslöshet, håglöshet, och matthet. Ja, tröttheten har många namn. 

 

 

Hur kan man motverka D-vitaminbrist? 

 

D-vitamin är ett viktigt näringsämne som ansvarar för att reglera kalkbalansen i kroppen. Du får i dig D-vitamin via maten du äter eller genom att vistas ute i solen. När D-vitamin bildas i huden vid solexponering reglerar det kalciumnivåerna i blodet, som i sin tur ser till att ditt skelett och dina tänder hålls starka och välmående. D-vitamin är med andra viktigt i processen att ta vara på kalcium som i sin tur är av största vikt för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. Fosfor finns lagrat i skelettet och en uttalad D-vitaminbrist leder även till brist på detta livsnödvändiga ämne. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. 

 

 

Varför är det så vanligt med D-vitaminbrist?

 

D-vitamin är fettlösligt och lagras in i både lever och vår fettvävnad. Därför kan vi klara oss en bit in i vinterhalvåret innan vi depåerna börjar sina. Men att solljus är en bristvara här uppe i Skandinavien under många mörka månader har nog inte undgått någon som bor på dessa breddgrader.

Även för de som vistas uppe på solbelysta fjäll under vintern där solen reflekteras mot snön kan D-vitaminbrist uppstå på grund utav att det är så små ytor av kroppens hud som exponeras för solens vackra strålar. Visst har du sett bilder med bikiniklädda skidåkare, men de flesta tar sig inte an backarna i shorts och linne utan fullt påbylsade från topp till tå.

Hur länge en person behöver vara i solen för att D-vitamin ska bildas beror på vår pigmentering av huden. Eftersom solen lyser med sin frånvaro behöver vi få i oss tillräckliga nivåer av D-vitamin från maten vi äter, men även här kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder. Mer om livsmedel rika på D-vitamin kan du läsa här

 

 

ilka är de vanligaste symtomen på D-vitaminbrist?

 

Bristsymtom på D-vitamin kan både variera från fall till fall och vara tecken på andra problem i kroppen så det är inte alltid lätt att avgöra vad som är vad. Men det finns några ledtrådar att börja nysta. Upplever du trötthet, stelhet och svårt att koncentrera dig? Det kan vara tecken på en tydlig brist. Vissa märker dock inte att något är fel, medan andra kan känna sig trötta, uppleva värk i skelettet och muskelsvaghet. Vid kraftiga brister kan symptomen utvecklas till krampkänningar, stelhet, nedstämdhet och koncentrationsproblem samt försvaga skelettet. Det vanligaste är att uppleva trötthet som inte ger med sig under lång tid. 

 

 

Har du D-vitaminbrist?

 

Om du misstänker en brist bör du undersöka det via blodprov eller hos en kunnig näringsterapeut som kan titta på dig utifrån ett helhetsperspektiv och förstå dina olika symptom samt grundorsaken till dem. Om du har allvarliga brister bör du alltid kontakta din läkare för att rådfråga hur du ska gå vidare. 

  

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals
  

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz