Vitaminguiden

Vitamin K


2 min lästid
Vitamin K

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om K-vitamin

K-vitamin har fått sitt namn från sin förmåga att bidra till blodets koagulation och upptäcktes när forskare såg att kycklingar som åt en kost med lite fett fick blodkärl som läckte. Den fettsnåla kosten resulterade i brist på det som forskare först kallade koagulationsfaktor, som sedan fick namnet K-vitamin.

K-vitamin är alltså ett fettlösligt vitamin, och det finns olika former av K-vitamin. De två naturliga formerna är fyllokinon (K1) och menakinon (K2).

Varför behöver kroppen K-vitamin?

K1’s främsta uppgift är att reglera blodets koagulering vid t ex sårskada. K2 har flera funktioner i kroppen och bidrar till att vi kan bilda ett starkt skelett och motverka förlust av benmassa, motverka att LDL-kolesterol oxiderar och att blodkärl förkalkas. K2 är en kraftfull antioxidant och kan även bidra till att minska inflammation.

Vitamin K

Hur får jag i mig K-vitamin via kosten?

K1 finns i växtriket och kan i kroppen omvandlas till K2. Men upptaget av K1 i kroppen från kosten lågt.  Upptaget av K2 är bättre och i princip all K2 vi äter tas upp av kroppen. K2 finns i animaliska livsmedel och framförallt i ost och inälvsmat, fermenterade grönsaker som surkål, kimchi och natto t ex.

Yellow pill

Multivitamin

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz