Kost & näring

Viktiga näringsämnen för blodtrycket


7 min lästid
Viktiga näringsämnen för blodtrycket

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Viktiga näringsämnen för blodtrycket

Vårt blodtryck är en viktig markör för vår hälsa. Ett högt blodtryck är en signal på att allt inte står rätt till i kroppen och ökar också risken för att utveckla allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Ett normalt blodtryck är alltså viktigt för hälsan.


Föga förvånande spelar kost och livsstil en avgörande roll för utvecklingen av högt blodtryck och annan hjärt- kärlsjukdom. Förutom regelbunden motion och en balanserad kost, är vissa näringsämnen särskilt viktiga för kroppens förmåga att reglera blodtrycket, och även sänka det. Vi ska titta lite närmare på några nyckelnäringsämnen och hur de kan påverka ditt blodtryck.


Kalium bidrar till normalt blodtryck

Kalium är ett viktigt mineral som hjälper till att reglera blodtrycket genom att balansera natriumnivåerna i kroppen. Kalium reglerar även hjärtats rytm och är därutöver ett viktigt mineral för regleringen av syra-basbalansen i kroppen. Obalanser i kroppens syra-basbalans kan påverka blodtrycket negativt. Kalium behövs också för musklernas normala funktion, och är också ur den aspekten viktigt för vårt hjärta, som är en stor muskel. Utmärkta källor till kalium är till exempel grönsaker, bananer, apelsiner och sötpotatis.


Kalcium för det rätta trycket

Kalcium spelar en viktig roll i att reglera blodtrycket genom att påverka sammandragningen av blodkärlens muskler. Tillräckligt intag av kalcium har i studier också visat sig viktigt framförallt vid graviditet för att motverka högt blodtryck. Mjölkprodukter, feta mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker är utmärkta källor till kalcium.


Magnesium, avslappning och blodtryck

Magnesium är en annan mineral som är viktigt för att reglera blodtrycket. Det har sin effekt på blodtrycket genom att bidra till muskelavslappning. När musklerna i blodkärlen kan slappna av hjälper det till att minska trycket. Bra magnesiumkällor är nötter, frön, baljväxter och fullkorn.


L-arginin för avslappnade blodkärl

L-arginin är en aminosyra som omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid är en molekyl som vidgar blodkärlen och kan på så sätt hjälpa till att sänka blodtrycket. Nötter, frön, kött, kyckling och fisk är exempel på livsmedel som är rika på L-arginin.


Rödbetans kraft sänker blodtrycket

Rödbetor är rika på antioxidanter, men det är framförallt för att de är en bra källa till kväveoxid som ger dess positiva effekt på blodtrycket. Det finns bevis för att intag av rödbetsjuice kan förbättra blodtrycket hos personer med högt blodtryck och förbättra prestationsförmågan hos atleter genom bättre blodcirkulation och därmed bättre transport av syre i kroppen. Det är några av anledningarna till att rödbetsjuice är så populärt. Sen är det gott också!


Omega-3-fettsyror för bättre hjärt- kärlhälsa

Omega-3-fettsyror, som finns i fisk som lax, makrill och sardiner, har visat sig ha en positiv inverkan på blodtrycket. Fettsyrorna kan minska inflammation och bidrar till bättre elasticitet i blodkärlen. Omega-3-fettsyror är också viktigt för alla kroppens celler, inte bara för att det minskar inflammation,utan också för att de ingår som en del i cellernas membran. Friska cellmembran ger stark och smidig vävnad, också i blodkärlen.

Om du har funderingar kring vilket tillskott som passar för just din situation kan du göra vår hälsoanalys, eller ta kontakt med en näringsterapeut på info@wellon.se.


Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz