Vårt blodtryck är en viktig markör för vår hälsa. Ett högt blodtryck är en signal på att allt inte står rätt till i kroppen och ökar också risken för att utveckla allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Ett normalt blodtryck är alltså viktigt för hälsan.
Föga förvånande spelar kost och livsstil en avgörande roll för utvecklingen av högt blodtryck och annan hjärt- kärlsjukdom. Förutom regelbunden motion och en balanserad kost, är vissa näringsämnen särskilt viktiga för kroppens förmåga att reglera blodtrycket, och även sänka det. Vi ska titta lite närmare på några nyckelnäringsämnen och hur de kan påverka ditt blodtryck.
Kalium är ett viktigt mineral som hjälper till att reglera blodtrycket genom att balansera natriumnivåerna i kroppen. Kalium reglerar även hjärtats rytm och är därutöver ett viktigt mineral för regleringen av syra-basbalansen i kroppen. Obalanser i kroppens syra-basbalans kan påverka blodtrycket negativt. Kalium behövs också för musklernas normala funktion, och är också ur den aspekten viktigt för vårt hjärta, som är en stor muskel. Utmärkta källor till kalium är till exempel grönsaker, bananer, apelsiner och sötpotatis.
Kalcium spelar en viktig roll i att reglera blodtrycket genom att påverka sammandragningen av blodkärlens muskler. Tillräckligt intag av kalcium har i studier också visat sig viktigt framförallt vid graviditet för att motverka högt blodtryck. Mjölkprodukter, feta mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker är utmärkta källor till kalcium.
Magnesium är en annan mineral som är viktigt för att reglera blodtrycket. Det har sin effekt på blodtrycket genom att bidra till muskelavslappning. När musklerna i blodkärlen kan slappna av hjälper det till att minska trycket. Bra magnesiumkällor är nötter, frön, baljväxter och fullkorn.
L-arginin är en aminosyra som omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid är en molekyl som vidgar blodkärlen och kan på så sätt hjälpa till att sänka blodtrycket. Nötter, frön, kött, kyckling och fisk är exempel på livsmedel som är rika på L-arginin.
Rödbetor är rika på antioxidanter, men det är framförallt för att de är en bra källa till kväveoxid som ger dess positiva effekt på blodtrycket. Det finns bevis för att intag av rödbetsjuice kan förbättra blodtrycket hos personer med högt blodtryck och förbättra prestationsförmågan hos atleter genom bättre blodcirkulation och därmed bättre transport av syre i kroppen. Det är några av anledningarna till att rödbetsjuice är så populärt. Sen är det gott också!
Omega-3-fettsyror, som finns i fisk som lax, makrill och sardiner, har visat sig ha en positiv inverkan på blodtrycket. Fettsyrorna kan minska inflammation och bidrar till bättre elasticitet i blodkärlen. Omega-3-fettsyror är också viktigt för alla kroppens celler, inte bara för att det minskar inflammation,utan också för att de ingår som en del i cellernas membran. Friska cellmembran ger stark och smidig vävnad, också i blodkärlen.
Om du har funderingar kring vilket tillskott som passar för just din situation kan du göra vår hälsoanalys, eller ta kontakt med en näringsterapeut på info@wellon.se.
Naismith DJ, Braschi A. The effect of low-dose potassium supplementation on blood pressure in apparently healthy volunteers. Br J Nutr 2003;90:53–60.
Kawano Y, Minami J, Takishita S, Omae T. Effects of potassium supplementation on office, home, and 24-h blood pressure in patients with essential hypertension. Am J Hypertens 1998;11:1141–1146.
Sacks FM, Willett WC, Smith A, et al. Effect on blood pressure of potassium, calcium, and magnesium in women with low habitual intake. Hypertension 1998;31:131–138.
Patki PS, Singh J, Gokhale SV, et al. Efficacy of potassium and magnesium in essential hypertension: a double blind, placebo controlled, crossover study. Br Med J 1990;301:521–523.
Fotherby MD, Potter JF. Potassium supplementation reduces clinic and ambulatory blood pressure in elderly hypertensive patients. J Hypertens 1992;10:1403–1408.
Khaw KT, Thom S. Randomised double-blind cross-over trial of potassium on blood pressure in normal subjects. Lancet 1982;2:127–1129.
Cappuccio FP, MacGregor GA. Does potassium supplementation lower blood pressure? A meta-analysis of published trials. J Hypertens 1991;9:465–473.
Whelton PK, He J, Cutler JA, et al. Effects of oral potassium on blood pressure. Meta-analysis of randomized controlled clinical trials. JAMA 1997;277:1624–1632.
Gijsbers L, Dower JI, Mensink M, et al. Effects of sodium and potassium supplementation on blood pressure and arterial stiffness: a fully controlled dietary intervention study. J Hum Hypertens 2015;29:592–598.
Palloshi A, Fragasso G, Piatti P, et al. Effect of oral L-arginine on blood pressure and symptoms and endothelial function in patients with systemic hypertension, positive exercise tests, and normal coronary arteries. Am J Cardiol 2004;93:933–935.
Pezza V, Bernardini F, Pezza E, et al. Study of supplemental oral l-arginine in hypertensives treated with enalapril + hydrochlorothiazide. Am J Hypertens 1998;11:1267–1270.
Dong JY, Qin LQ, Zhang Z, et al. Effect of oral L-arginine supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Am Heart J 2011;162:959–965.
Widman L, Wester PO, Stegmayr BK, Wirell M. The dose-dependent reduction in blood pressure through administration of magnesium. A double blind placebo controlled cross-over study. Am J Hypertens 1993;6:41–45.
Witteman JCM, Grobbee DE, Derkx FHM, et al. Reduction of blood pressure with oral magnesium supplementation in women with mild to moderate hypertension. Am J Clin Nutr 1994;60:129–135.
Purvis JR, Cummings DM, Landsman P, et al. Effect of oral magnesium supplementation on selected cardiovascular risk factors in non-insulin-dependent diabetics. Arch Fam Med 1994;3:503–508.
Paolisso G, Gambardella A, Verza M, Varricchio M. Does intracellular magnesium play a role in the hypertension and insulin-resistance of ageing? Magnes Trace Elem 1990;9:326–327.
Borrello G, Mastroroberto P, Curcio F, et al. The effects of magnesium oxide on mild essential hypertension and quality of life. Curr Ther Res 1996;57:767–774.
Wirell MP, Wester PO, Stegmayr BG. Nutritional dose of magnesium in hypertensive patients on beta blockers lowers systolic blood pressure: a double-blind, cross-over study. J Intern Med 1994;236:189–195.
Prisco D, Paniccia R, Bandinelli B, et al. Effect of medium-term supplementation with a moderate dose of n-3 polyunsaturated fatty acids on blood pressure in mild hypertensive patients. Thromb Res 1998;91:105–112.
Vericel E, Calzada C, Chapuy P, Lagarde M. The influence of low intake of n-3 fatty acids on platelets in elderly people. Atherosclerosis 1999;147:187–192.
Bonaa KH, Bjerve KS, Straume B, et al. Effect of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on blood pressure in hypertension. A population-based intervention trial from the Tromso study. N Engl J Med 1990;322:795–801.
Hobbs DA, Goulding MG, Nguyen A, et al. Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: a randomized controlled trial. J Nutr. 2013;143(9):1399-405.
McCarron DA. Calcium and magnesium nutrition in human hypertension. Ann Intern Med 1983;98:800-5.
Nieto A, Herrera JA, Villar, and et al. Association between calcium intake, parathormone levels and blood pressure during pregnancy. Colombia Médica (COLOMBIA MEDICA) 2009;40(2):185-93.
Hofmeyr GJ, Lawrie TA, Atallah AN, Duley L, Torloni MR. Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems. Cochrane Database Syst Rev. 2014;6:CD001059.
Cappuccio FP, Elliott P, Allender PS, Pryer J, Follman DA, Cutler JA. Epidemiologic association between dietary calcium intake and blood pressure: a meta-analysis of published data. Am J Epidemiol. 1995;142(9):935-945.