Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizVår, vikt och kosttillskott
Känner du som vi? Att äntligen kom värmen, ljuset och den fantastiska grönskan! Vill du också brista ut i ett vårskrik värdigt Ronja Rövardotter, och känner du också hur det spritter och sprakar i buskar och snår? Den där intensivt gröna färgen tar över i naturen och vittnar om att studenter i hela landet snart kommer brista ut i ett vilt “den ljusnande framtid är vår”. Det här är årstiden när kroppen och sinnet känns så fulla av energi! Eller?
Du kanske snarare känner en stark önskan av att kunna matcha energin i din omgivning, och upplevelsen av att orken helt enkelt inte finns där. Du kanske också känner att några av vinterns extra kilon inte sitter riktigt som de ska?
Låg energi och extra kilon - vad “ska” man göra?
När det känns så här, att du önskar att du hade mer energi och "karaktär" nog att gå ner de där kilona som smög sig på under vinterhalvåret, då har vi några tips till dig. Det grundläggande är alltid tillräckligt med sömn, att minska stress, ha en varierad och balanserad kosthållning, att få in rörelse i vardagen och att träna regelbundet, så det går vi inte in på. Vi kommer istället med de där tipsen du kanske inte har hört förut.
Vanans makt och ökad mättnadskänsla med Appethyl
Vanans makt är stor, och många av oss äter av fler orsaker än att vi är hungriga. Vi belönar, tröstar, lugnar och vi unnar oss själva. Känner du igen det? Till slut har det här hänt så många gånger att vi inte lägger märke till det invanda mönstret. Här är två saker viktiga. Att kroppen känner mättnad och att du blir uppmärksam på dig själv och dina mönster. Om du vet med dig att du gärna tar till exempel kvällssnacks av olika anledningar, kan du ta Appethyl tillsammans med kvällsmaten. Appethyl innehåller frigjorda thylakoider som bidrar till ökad mättnadskänsla. Känner kroppen sig nöjd och mätt blir det lättare att motstå kvällsfikan, även om den är god och du faktiskt förtjänat den utan att behöva den. Appethyl kan du ta till vilken måltid som helst.På så sätt kan du ta den när du som bäst behöver hjälp att stå emot suget.
Det där “suget” kan ha flera orsaker
Att känna sug efter mat och sötsaker kan bero på invanda mönster, men faktiskt av att kroppen inte kan bilda tillräckligt med energi. Då söker vi oss till den snabba energin, ofta i form a v socker. Socker och snabba kolhydrater gör att vi förbrukar mer magnesium och lägger på oss vätska. Men istället kanske din kropp behöver B-vitaminer, magnesium, C-vitamin, selen, jod, järn och zink för att kunna ta hand om maten vi äter och omvandla den till energi i cellerna. Obalanser uppstår i vårt näringsintag, det är inte konstigt, och det brukar rätta till sig över tid, och kroppen har även ett förråd av vitaminer och mineraler för att klara kortare perioder med lägre tillgång till vissa näringsämnen. De förbrukas dock snabbare vid stress, och om obalansen är långvarig kan det orsaka både absoluta och funktionella brister på olika näringsämnen. Resultatet blir att kroppen inte har bränsle för att utföra allt den ska kunna göra, och så att säga går på halvfart. Tillförsel av näringsämnen som är viktiga för energiomsättning och energibildning är alltid viktigt.
Att känna att “Det spelar ingen roll vad jag gör”
Ibland uppstår obalans i hormoner, framförallt i förklimakteriet och klimakteriet, som kan göra det svårt att gå ner i vikt. Men obalans kan även uppstå mellan exempelvis olika mineraler. Om man har låga nivåer av kalium försämras kroppens förmåga att reglera andra mineral, till exempel natrium, och det kan leda till ökad kvarhållning av vätska. Likaså kan en hög nivå av natrium bidra till att kroppen håller kvar vätska. Kvarhållande av vätska kan naturligtvis uppkomma av flera orsaker, men det här är några exempel.
För att på riktigt få koll på relationen mellan mineraler, hur det kan påverka hur vi mår, och om vi har en snabb eller långsam ämnesomsättning, kan man göra en hårmineralanalys. Då får man en överblick av kroppens vävnadsmineralstatus, hur relationen mellan mineralerna har sett ut över tid och hur det påverkar biokemi, ämnesomsättning och hur du mår.
Naturens “ogräs” till undsättning
Vad vore vi utan våra medicinalväxter? De flesta läkemedel har sin grund i aktiva ämnen som finns i växter, och vår egen maskros innehåller till exempel aktiva ämnen som stimulerar matsmältningen, verkar sammandragande och har urindrivande egenskaper. Därför kan maskrosen bidra till lättnad både vid en krånglande mage och svullnad i ben. Maskrosrot är tillskottet du ska prova om du känner igen dig i besvären ovan. Och det finns fler superväxter! I tillskottet 9 Superfoods finns flera av de allra finaste och mest näringsrika örterna samlade, som tillsammans stöttar kroppens avgiftning och matsmältning, tillför kroppen näring och bidrar till att motverka inflammation.
Så att vårstäda kroppen med hjälp av naturens guld och näringsämnen för din ork och energi, är vårt heta vårtips.