Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizVad kan man göra vid nedsatt blodcirkulation och åderbråck?
I Europa har 70 % av den vuxna befolkningen problem med blodcirkulationen på så sätt att blodflödet i venerna inte fungerar som det ska. Med ett finare namn kallas det venös insufficiens. Återflödet av blodet till hjärtat fungerar alltså sämre. Det här kan öka risken för åderbråck, blodpropp och bensår. De som har ett stillasittande liv, röker, inte tränar muskelstyrka eller är överviktig, har ökad risk att få venös insufficiens. Den goda nyheten är att det går att förebygga.
Symtom att vara medveten om
Det är alltid bra att upptäcka problem i ett tidigt stadium. Då kan man motverka ytterligare försämring och även uppnå viss förbättring. Av den anledningen är det bra att känna till att venös insufficiens kan ge symtom som till exempel åderbråck, hudirritation, missfägad hud, hudsår, svullnad i underbenen, smärta eller brännande känsla i benen, kramper och bensvaghet.
Förebyggande åtgärder
För att bibehålla kärlhälsan och en bra blodcirkulation behöver man jobba med flera saker samtidigt. Att undvika att sitta eller stå stilla under längre tid är en viktig åtgärd. Regelbunden motion, i form av konditions- och styrketräning, är också viktigt.
Utöver motion och rörelse behöver kroppen tillräckligt med näring för att hjärta och blodkärl ska må bra och för att kroppens vävnader ska vara starka. För att ge kroppen näring behöver kosten vara hälsosam och varierad och rik på färgglada frukter och grönsaker.
Flera mikronäringsämnen är också viktiga för kärlhälsan. För att blodkärlen ska vara starka och hållfasta är vitamin C och aminosyran glycin viktiga. De behövs för kollagenbildningen, och kollagen är en beståndsdel i våra blodkärl. Antioxidanter, omega-3-fettsyror, kalcium, kalium, magnesium, vitamin E, D och B-vitaminer, men också Coenzym Q10, är andra viktiga näringsämnen för hjärta och kärl. Det är faktiskt vanligare än man tror att individer får i sig för lite av dessa mikronäringsämnen relativt vad de har behov av.
Åtgärder för att lindra symtom
För att lindra symtom när man har nedsatt blodcirkulation och åderbråck är stödstrumpor effektiva vid tidiga stadier av venös insufficiens.
Forskning visar också att flavonoider kan förbättra symtom och minska svullnad när man har venös insufficiens.
Källor
https://www.medi.se/shop/diagnos-och-behandling/kompression/venosa-sjukdomar/venos-insufficiens.html
MacLennan WJ, Wilson J, Rattenhuber V, et al. Hydroxyethylrutosides in elderly patients with chronic venous insufficiency: its efficacy and tolerability. Gerontology 1994;40:45–52.
Cesarone MR, Belcaro G, Ricci A, et al. Prevention of edema and flight microangiopathy with Venoruton (HR), (O-[beta-hydroxyethyl]-rutosides) in patients with varicose veins. Angiology 2005;56:289–293.
Wadworth AN, Faulds D. Hydroxyethylrutosides. A review of its pharmacology, and therapeutic efficacy in venous insufficiency and related disorders. Drugs 1992;44:1013–1032.
Poynard T, Valterio C. Meta-analysis of hydroxyethylrutosides in the treatment of chronic venous insufficiency. Vasa 1994;23:244–250.
Rehn D, Unkauf M, Klein P, et al. Comparative clinical efficacy and tolerability of oxerutins and horse chestnut extract in patients with chronic venous insufficiency. Arzneimittelforschung 1996;46:483–487.
Struckmann JR, Nicolaides AN. Flavonoids: a review of the pharmacology and therapeutic efficacy of Daflon 500 mg in patients with chronic venous insufficiency and related disorders. Angiology 1994;45:419–428.