Kost & näring

Vad du måste (få) veta om dina kosttillskott


4 min lästid
Vad du måste (få) veta om dina kosttillskott

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vi har sammanställt en lista i 12 punkter över vad du som konsument ska tänka på när du köper tillskott.

 

1. Inga onödiga eller störande tillsatser


Stearater, bindemedel, lösnings- eller färgämnen är exempel på biprodukter som kan finnas i produkten eller i de råvaror den tillverkats av.

 

 

2. Rena och ekologiska råvaror


Allt som finns i produkten ska redovisas tydligt på etiketten. Tillverkaren är inte ansvarig för de eventuella tillsatser som kan ha blandats ned i produkten av råvaruleverantören. Därför kan råvaran vara kontaminerad av soja, majs, laktos, lösnings- eller stabiliseringsmedel m.m. 100% rena råvaror är en förutsättning för god kvalitet. Produkterna ska kontrolleras av laboratorier och en oberoende observatör. Tillsatser och fyllnadsmedel ska redovisas för sig, ej blandat med de aktiva ingredienserna för tydlighetens skull. Inga genmodifierade ingredienser (GMO) ska finnas tillsatta.

 

 

 

3. Kapslar av god och säker kvalitet


Cellulosa används för kapslar. Bra cellulosa heter hypromellosa, E464. Dålig cellulosa kallas cellulosagummi, tvärbunden eller modifierad cellulosa har ”karboxy” i namnet. E466-E469 tillhör de sämsta i gruppen cellulosa. Kapslarna skall också kunna öppnas och tömmas för den som vill blanda pulvret i mat eller dryck eller ta mindre doser. (Gäller ej saltsyra och probiotika).


4. Undvik tabletter (med vissa undantag)


I tabletter finns i regel både bindemedel och upplösningsmedel. De ska ej intas på regelbunden basis. 

 


5. Undvik flytande produkter i flaska

 

I flytande produkter finns risk för bakterietillväxt. För att motverka detta har produkten antingen kort bäst före datum eller tillsats av konserveringsmedel. Använd upp direkt efter öppning av en flaska.
Använd helst inte produkter med plast- eller metallförpackning för olja eller flytande näring p.g.a. risk för kontaminering av omgivande materialet.

 

 

6. Kelaterade mineraler


Kelaterade mineraler är bundna med en organisk syra för optimalt upptag. Bra och lättupptagliga bindningar är t ex citrat = citronsyra, malat = äppelsyra. Citramate innebär bindning med både citron- och äppelsyra. Dåliga bindningar är karbonater, oxider, dioxider eller ospecifierade bindningar. Mineraler direkt från berg (exempelvis karbonat och oxid) är inte kelaterade och är därför svårare att ta upp. Mineraler från vulkanisk mark och havs- eller sjöbotten är dels inte bundna med organiska syror och dels kan det finnas toxiska metaller och oxider med i produkten.

 

 

 

7. Aktiverade B-vitaminer 


Många har svårt att konvertera vitaminer och därför innehåller högkvalitativa kosttillskott aktiverade B-vitaminer.

 

 


8. Fettsyror från små fiskar, krill eller alger samt från rena kalla vatten 


Fettsyror utvinns bäst ur små fiskar från södra ishavet som är renast av våra hav. De ska också renas genom molekylär destillation och kapslas in snabbt för bästa hållbarhet och kvalitet. Molekylär destillation ger rening på molekylär nivå utan lösningsmedel och utan att skada oljan. Snabb inkapsling motverkar oxidation som annars sker så fort oljan får kontakt med syre. Det motverkar också kontaminering från omgivande ämnen och material (exempelvis från flaskor av metall eller plast). Små fiskar innehåller så lite mängd gifter som möjligt. Ju större fiskar och ju högre upp de kommit i näringskedjan, desto större mängd ackumulerade gifter i fisken. Odlad fisk är ofta toxiskt belastad. Fisket måste vara miljöcertifierat.

 

 


9. Naturliga tokoferoler (E-vitamin)


Icke-naturliga tokoferoler har sämre effekt och kan dessutom ge biverkningar. Välj blandade (mixade) tokoferoler från en naturlig källa.

 

 


10. Protein 

 

Protein av god animalisk kvalité kommer från lågpastiröserad vassle från mjölk från gräsbetande kor som inte äter kraftfoder. Soja innehåller fytoöstrogen som kan påverka hormonbalansen och är även en vanlig allergen samt svårsmält för kroppen. Vegetabiliska proteiner bör komma från exemplevis ärta, ris och hampa.

 

 

11. Egen kontroll, forskning och utveckling


En tillverkare ska använda sig av standardiserade och certifierade arbetsmetoder (GMP), extern kontroll, egna laboratorium för kvalitetskontroll i alla steg.

 

 


12. Hypoallergena produkter


Varje steg från laboratorium till konsument ska ha kontrollerats för att produkten inte ska kunna innehålla allergener.

 

 



Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals
 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz