Vad är kristallsjuka och hur kan D-vitamin hjälpa?


7 min lästid
Vad är kristallsjuka och hur kan D-vitamin hjälpa?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Kristallsjuka, även känt som godartad lägesyrsel, eller "benign paroxysmal lägesyrsel" (BPPV)", är en störning i innerörat som orsakar kortvariga episoder av yrsel. Ett ökande antal studier visar ett möjligt samband mellan kristallsjuka och brist på D-vitamin, så därför tänkte vi dyka djupare i ämnet. Välkommen till en guide om kristallsjuka, D-vitamin och sambandet där emellan.

I den här texten får du lära dig mer om

    • Kristallsjuka och hjälpen från D-vitamin
    • Vad är kristallsjuka (godartad lägesyrsel)?
    • Hur känner man igen symtom på kristallsjuka?
    • Hur behandlas kristallsjuka?
    • D-vitaminets betydelse för kristallsjuka
    • Förebygg / behandla kristallsjuka med D-vitamin


Kristallsjuka kallas också för godartad lägesyrsel, eller det lite mer komplicerade "benign paroxysmal lägesyrsel (BPPV)". Kristallsjuka orsakas av förändringar i benen i örat. Tillståndet orsakar yrsel när du vrider på huvudet på grund av små kalkkristaller (som spelar en funktion i kroppens balanssinne) i innerörat har lossnat och hamnat i örats båggångar- där det inte ska vara. Detta orsakar då yrsel. Trots detta är kristallsjuka inget seriöst problem, och är det vanligaste förekommande tillståndet i innerörat, speciellt hos de som är över 50 år. 


D-vitamins koppling till kristallsjuka har visats i flertalet studier, då D-vitamin spelar en viktig roll i absorptionen samt metabolism av kalcium i kroppen. Kalcium har en stor påverkan på skelett och ben, och det är den här eventuella kopplingen som belysts kring kristallsjukan. Detta har betydelse då kalkkristallerna i vårt inneröra, som spelar en viktig roll i kroppens balanssinne, består av cirka 95% kalcium. Just därför kan ett ökat intag av D-vitamin bidra till att förebygga kristallsjuka.

Bland annat visar en studie att personer med kristallsjuka och låga D-vitaminnivåer kan minska sina återfall genom att ta vitamin D-tillskott. Studien involverade 40 patienter med kristallsjuka, som delades i två grupper: en grupp fick vitamin D-tillskott och den andra inte. Efter 6 månader hade gruppen som tog vitamin D färre återfall, vilket pekar på att ett lågt intag av D-vitamin kan påverka kristallsjuka.


Vad är kristallsjuka (godartad lägesyrsel)?

Kristallsjuka orsakas av förändringar i innerörat. Denna förändring sker på grund av att små kalkkristaller som naturligt finns i vårt inneröra (även kallad för utriculus) har lossnat och hamnat på fel plats i innerörats båggångar. Att kalkkristallerna lossnat kan bero på flera anledningar, men oftast på grund av ålder, skada eller infektion. 


Kalkkristallerna spelar en viktig roll i kroppens balanssinne och när de befinner sig i innerörats båggångar (där de inte ska vara) kommer de i kontakt med hårceller som finns där. När dessa hårceller stimuleras har de som ansvar att skicka information till hjärnan om kroppens balanssinne- då upplevs yrsel. Kristallerna orsakar yrsel när huvudet rör sig på vissa sätt, och stimulerar dessa hårceller. Episoder av yrsel upplevs då som mycket intensiva, och det kan kännas som om allting snurrar. Yrseln avtar vanligen efter 1-2 minuter.

Hur känner man igen symtom på kristallsjuka? 

Kristallsjuka är inte smittsamt och går ofta över av sig själv. Symptom som kan förekomma vid kristallsjuka inkluderar:


  • Yrsel - ofta utlösta av att ändra position på huvudet, till exempel när man vänder sig i sängen eller böjer sig framåt. 
  • Problem med balansen - som kan öka risken att tappa balansen och falla, speciellt hos äldre.
  • Illamående och kräkningar - kan förekomma under en yrselattack.
  • Suddig syn
  • Ofrivilliga ögonrörelser (nystagmus) - efterföljer ofta episoder av vertigo.

Kom ihåg att det finns flera orsaker till yrsel, och det behöver inte vara just kristallsjuka du lider av. Kontakta alltid din vårdcentral för att få en korrekt bedömning av ditt tillstånd.

Hur behandlas kristallsjuka?

Kristallsjuka leder sällan till långvariga problem, istället brukar den försvinna av sig själv efter några veckor.

Behandlingen som rekommenderas av sjukvården är oftast att genomföra olika huvudrörelser för att få kristallerna "tillbaka till sin rätta plats" i innerörat.

Huvudrörelserna, kända som Epleys manöver eller Semont manöver, utförs av en läkare eller en fysioterapeut. I många fall kan dessa behandlingar snabbt minska eller eliminera symptomen på kristallsjuka.

I sällsynta fall kan andra behandlingsmetoder behövas, som till exempel kirurgi. Detta är dock mycket ovanligt.

D-vitaminets roll i kristallsjukan

För att förstå kopplingen mellan D-vitamin och kristallsjuka, behöver vi förstå vilka funktioner som D-vitaminet har i kroppen. Detta gäller framförallt den viktigaste, nämligen reglering av kalcium- och fosforbalansen.


D-vitamin spelar en viktig roll i kristallsjukan då den främjar tarmens upptag av kalcium och fosfor - båda är grundläggande mineraler för benhälsan. Fosfor behövs för att bilda och upprätthålla starka ben och tänder, och tillsammans med kalcium
utgör fosfor en stor del av benstrukturen, vilket bidrar till deras stabilitet och styrka. Just därför är alla dessa näringsämnen avgörande för benhälsan och även vårt inneröra, som också består av ben. 


Ett optimalt intag av kalcium (med hjälp av D-vitamin) har tre huvudfunktioner för vår kropp:

  • Kalcium ger ben och tänder deras styrka och densitet, vilket är viktigt för att förebygga osteoporos och frakturer.

  • Kalcium bidrar till benens ständiga ombyggnad för att hålla skelettet starkt och funktionellt över tid.

  • Kalcium är nödvändigt för muskelkontraktioner och nervimpulser som stödjer skelettets rörelser.

Som tidigare nämnts uppstår kristallsjukan när små kalkkristaller (bestående av kalciumkarbonat), har hamnat på fel plats i båggångarna. Enkelt beskrivet så rör det sig om förändringar i benen i örat (bestående av kalcium). Just därför har D-vitaminet en viktig roll att spela, eftersom skelett och ben är något av D-vitaminets viktigaste uppdrag.  


Förebygg / behandla kristallsjuka med D-vitamin


Om du väljer att förebygga och behandla kristallsjuka med D-vitamin är det några saker du bör göra:

  • Säkerställ tillräckligt intag av D-vitamin, helst tillsammans med en fettkälla för att öka upptaget. 
  • Få lagom med sol (på ett hälsosamt sätt).
  • Använd kosttillskott med D-vitamin, helst i form av vitamin D3 som är den mer potenta formen. 

Få i dig tillräckligt med D-vitamin

Se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kosten eller genom tillskott, särskilt om du lever på solfattiga breddgrader, spenderar lite tid utomhus, eller har mörk hud, eftersom dessa faktorer kan öka risken för D-vitaminbrist. Fet fisk som lax och makrill, äggulor, mjölk och frukostflingor är exempel på livsmedel som är rika på D-vitamin.

Få lagom med sol (på ett hälsosamt sätt)

D-vitamin produceras i huden när den utsätts för solens UV-strålar. Kortvarig exponering i solen kan hjälpa till att öka D-vitaminnivåerna, men kom ihåg att skydda huden och inte överexponera den, särskilt under solens starkaste timmar, för att undvika solbränna och hudskador.

Använd kosttillskott med D-vitamin

Om du har diagnostiserats med kristallsjuka och även har låga nivåer av D-vitamin, kan din läkare rekommendera D-vitamintillskott för att korrigera bristen. Tillskotten kan potentiellt minska risken för återfall. Även om du inte lider av kristallsjuka kan kosttillskott med D-vitamin vara värdefullt, i förebyggande syfte.

Säkra ditt D-vitaminintag med Wellon

Med Wellons prenumeration på vitaminer, och tack vare vår app och vårt vitamin-test, ser vi till att du får vitaminer och mineraler av högsta kvalitet, anpassade för ditt liv och din biokemi. Varje månad får du nya vitaminer, baserat på hur du mår just då. Minska risken för brist på D-vitamin och stärk din hälsa tillsammans med oss och våra näringsexperter.

Så fungerar Wellons vitamintest

Du kommer få svara på ett antal frågor om din livssituation och dina hälsomål. Vi nöjer oss inte med att veta hälften och gissa resten. Därför ställer vi många frågor. För oss är det viktigt med kvalitet. Hälsoanalysen är kostnadsfri och frågorna tar 5–10 minuter att besvara.

KÄLLOR

https://www.nature.com/articles/s41598-021-96445- 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9209340/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35878631/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11858-benign-paroxysmal-positional-vertigo-bppv

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz