Kost & näring

Skapa hållbara vanor efter semestern


5 min lästid
Skapa hållbara vanor efter semestern

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Sommar, semester, ledighet och äventyr kan få vilka rutiner som helst att komma på skam. Och vi ska inte heller leva som robotar som monotont gör samma sak dag ut och dag in. “Man måste ju få leva lite också” hör vi ganska ofta. Och självklart ska du få göra det.
Önskan att få känna att man “lever lite också” finns det egentligen olika sätt att hantera. Ett mindre konstruktivt sätt är att sätta upp stenhårda rutiner som följs slaviskt under perioder, för att sedan ge sig själv en tidsperiod att “släppa loss”. Ett mer hållbart sätt är att successivt ändra ditt sätt att leva, så att du i vardagen till slut lever av och gör sådant som gör att du mår bra. Tänk att få känna att du “får leva lite också”, fast hela tiden! Men hur går det till?

Ibland är det enkla det svåra och väldigt ofta handlar vår uppfattning om att något är svårt om ett mindset, snarare än om att det är praktiskt svårt att genomföra. Ibland behöver vi faktiskt ändra mindset och börja gilla det som är bra för oss. Ett sätt att göra det är att uppmärksamma effekten det ger oss. Om du till exempel tränar för att bli starkare kan ditt fokus ligga på hur tunga och jobbiga träningspassen är. Det är negativ återkoppling. Du kan också välja att fokusera på hur det känns i kropp och knopp efter genomfört träningspass, att du orkar mer, att du kan lyfta tyngre saker och känna att kroppen känns lättare och bättre än förr. Det är positiv återkoppling. Vilken typ av återkoppling tror du bidrar till att du vill och orkar fortsätta med träningen? På samma sätt kan du göra med kosten. Om du uppmärksammar vilken kost som får din kropp och ditt sinne att må bra och vara lugn, kommer du också tycka att det är gott. Men det är en process och sker inte över en natt. Men ett ändrat mindset är en början.

Vana, eller socialt tryck, påverkar våra uppfattningar om hur saker och ting är. T ex är det många som tänker att “Nyttigt är inte gott”, “Man kan inte unna sig saker om man ska vara nyttig” osv. Men tänk om det fanns ett sätt att äta både nyttigt och gott! Den goda nyheten är att det finns det. Men det kräver en inlärningsperiod, och det är här du behöver göra det enkelt för dig.

Du har säkert, som många andra, mål i livet. När dessa mål är formaliserade, alltså tydliga för dig, är nästa steg att bryta ner dem till delmål, så att du vet vilka steg du ska för att nå dina mål. Ska du springa ett maratonlopp börjar du inte med att träna på att springa 42 km i ett sträck, utan du börjar med korta sträckor, ett visst antal träningar per vecka osv, för att successivt bygga upp styrka och kondition.

När det gäller kosten är det samma sak. Om du vill kunna äta gott och nyttigt är första steget att börja leta i andra kokböcker än de du normalt läser. Börja upptäcka grönsaksdisken och fundera på vad man egentligen kan göra med t ex majrovor, sötpotatis, vitkål, kålrot, broccoli, blomkål och jordärtskockor. Undersök Paleo-köket, LCHF-köket, gröna smoothies och Raw food - köket. Börja utforska vilka näringsrika alternativ det finns till vetemjöl och socker till exempel. Börja gärna läsa på förpackningar om vad varorna i livsmedelsbutikerna faktiskt innehåller och gör informerade val om vad du lägger i din varukorg. Det är en ganska rolig och lärorik upptäcktsfärd du nu är på väg på. Men bestäm vilket steg som är ditt första steg att ta. Gör inte allt på en gång. Det är jobbigt för hjärnan att lära sig nya saker. Och är det mycket nytt som ska in på en gång, kan det bli övermäktigt i en vardag där du redan har mycket annat inplanerat sedan tidigare, och som kanske behöver finnas kvar i din vardag.

Vi tar ett exempel. Efter sommaren kanske många har gått över till mer söta drycker, drycker med sötningsmedel och det har kanske blivit mer kaffe och alkohol. Då är steg ett att bestämma hur du vill ha det. Därefter planerar du för hur du ska gå tillväga för att nå målet, och sedan genomför du förändringen. Eftersom vi består till mellan 60-70 % vatten så är vatten viktigt för oss. Kanske ska du ta med dig en vattenflaska att dricka ur under dagen, eller du kanske väljer att dricka ett visst antal glas vatten fram till lunch? Välj det alternativ du tror är smidigast att genomföra för dig? Ordet att komma ihåg är att de förändringar du vill göra ska vara genomförbara - för dig. De ska passa in i ditt livspussel. För om något är svårt och komplicerat att genomföra blir det inte gjort. Gör det lätt för dig själv att lyckas! Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är. Beröm också dig själv för dina framsteg, fastna inte i det du tycker är misslyckanden, ta nya tag och börja igen. Det är aldrig för sent att börja igen, men ta med dig dina erfarenheter från tidigare försök. Då är du ett steg närmare att lyckas!

You got this!

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz