Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquiz
Att en god sömn ger oss kraft och energi att möta dagen känner de flesta av oss i våra egna kroppar. För visst har vi alla känt resultatet av nätter där sömnen blivit avbruten eller kanske resulterat i endast ett par timmars vila. Det är verkligen inte roligt att veta att det där viktiga mötet eller presentationen ligger framför oss efter en natts riktigt risig sömn. Det är inte bara för att vi är trötta utanför även för att vår förmåga att minnas, fokusera och se vad vi har framför oss försämras.
Med vad mer blir påverkat av dålig sömn? Vi har samlat effekterna av långvarig sömnbrist här:
Förkylningar
Immunförsvaret försämras avsevärt när vi sover dåligt. Studier visar att de som sover mindre än fem timmar per natt löper större risk att drabbas av förkylningar jämfört med de som sover mer än sju timmar. Det gäller oavsett personernas övriga bakgrund och vikt.
Magproblem
Dålig sömn ger en försämrad mag- och tarmhälsa eftersom kroppen inte börjar signalera till magen att det är dags för att smälta mat, ta upp näring och eliminera gammal föda. Det kan leda till såväl sura uppstötningar, svårigheter att bryta ner maten vi äter, inflammerad tarm och IBS.
Huvudvärk och migrän
Dålig sömnkvalitet kan leda till både huvudvärk och migrän. Det är med andra ord vanligt att huvudvärk kommer som ett brev på posten efter en dålig natts sömn.
Inlärningssvårigheter
Förmågan att fokusera, lära nytt, bearbeta intryck och minnas försämras avsevärt när vi får för lite sömn. Att sova gott om natten gör dig helt enkelt smartare än om du sover dåligt och inte bara blir slö i kroppen utan även i huvudet.
Dålig syn
Att se suddigt, få dubbelseende eller tunnelseende är också vanligt vid för lite sömn. De flesta kanske inte får hallucinationer, men om du får riktigt störd sömn under längre tid kan det faktiskt uppstå. Men visst har du varit med om själv att det är svårt att läsa vidare i en bok när du blir trött eller att det blir svårare att köra bil med trötta ögon - både vad gäller att se och att kunna fokusera?
Viktuppgång
När vi är trötta småäter vi mer eftersom kroppen signalerar att den behöver energi. I ett försök att stilla signalerna börjar vi stoppa i oss mer för att fylla behovet av energin som kroppen inte orkar uppbåda med för lite sömn under rocken. Vi väljer även mer kaloririk mat och snabba kolhydrater som ger oss en snabb sockerkick av glukos i blodet, men som leder till lika snabba dippar senare. Kroppen upplever också stress utav att få för lite sömn och tror att den behöver ”lägga på sig” viktigt inför kommande sämre tider. Särskilt tydligt visar sig denna viktuppgång på barn som har känsligare kroppar i och med att de är i tillväxtfas.
Minskad sexlust
Att känna lustkänslor och sexdrift bygger på att våra andra basala behov först har tillfredsställt. En trött, hungrig och stressad kropp vill först få sina behov för överlevnad tillgodosedda innan den kan börja fokusera på reproduktion och njutning. Så, vill du få lust till sex - se till att vila ut.
Humörsvängningar
Att man blir mindre resistent mot motgångar och lättare tappar humöret känner nog de flesta igen. En god sömn hjälper oss till ett liv utan onödiga konflikter eller känslosvängingar.
Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals