Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizVad är fytoöstrogener, isoflavoner och varför används rödklöver vid klimakteriebesvär?
Det kvinnliga könshormonet östrogen består av flera olika sorters östrogen. Östradiol, E2 eller 17-beta-Estradiol, räknas som de viktigaste östrogenerna. Även om östradiol är ett kvinnligt könshormon finns det också hos män, fast i mindre mängd.Vad är fytoöstrogener?
Fytoöstrogener är ett samlingsnamn för växtämnen som liknar östrogenet östradiol. Fytoöstrogener kan binda till östrogenreceptorer i däggdjursceller. Att fytoöstrogener kan binda till celler kan ge både en hormonbalanserande, men också hormonstörande effekt.
Var finns fytoöstrogener?
Ordet fyto kommer från det grekiska ordet “växt”. Fytoöstrogener finns alltså i växtriket och i olika mängder i olika växter.
Fytoöstrogener är samlingsnamnet för flera olika växthormon som till exempel isoflavoner och daidzein i soja, lignaner i linfrön, råg och bär och prenylflavonoider i humle.
I växtriket hittar du fytoöstrogener i bland annat följande livsmedel:
Nötter och frön: linfrö, solrosfrö, sesamfrö, mandel, valnöt
Frukt: äpplen, granatäpple, jordgubbar, tranbär, vindruvor
Grönsaker: morötter, jamsrot, linser, alfaalfagroddar, mungbönor ,bönor
Sojaprodukter: sojabönor, tofu, tempeh, misosoppa, misopasta
Örter: rödklöver, humle, lakritsrot,
Sädesslag: havre, råg, korn, vetegroddar
Tarmfloran aktiverar fytoöstrogenerna
Livsmedel från växtriket bidrar till att vår tarmflora är balanserad och varierad. Att ha en tarmflora i balans är viktigt eftersom den har många funktioner och agerar i symbios med vår kropp. En viktig roll som mikrobiomet har är att den aktiverar de positiva effekterna av fytoöstrogenerna. Mikrobiomet kan nämligen bryta ner ämnen i isoflavoner och göra dem användbara för oss. Ett ämne som tarmbakterierna omsätter från isoflavoner kallas för equol. Förekomst av högre nivåer av equol har visat sig ha ett samband med minskad risk för osteoporos, hjärt-kärlsjukdom samt lägre grad av inflammation. Ungefär 30 % av jordens befolkning kan själva bilda equol, och här verkar asiater och vegetarianer ha bättre förmåga att bilda equol än övriga befolkningen.
Vad gör fytoöstrogener?
När man tittar på studier av fytoöstrogener visar det sig att den typ av fytoöstrogener som kallas isoflavoner kan minska värmevallningar, förbättra bentäthet, blodtryck och blodsockerbalans hos kvinnor i klimakteriet. Isoflavoner finns i till exempel rödklöver och humle. Det är därför det är vanligt att kvinnor i övergångsåldern tar tillskott med rödklöverextrakt.
Balans och obalans med fytoöstrogener
Att äta mat med högt innehåll av fytoöstrogener, eller att ta tillskott när man redan har en god hormonbalans kan enligt vissa studier ge negativa effekter, medan andra studier inte kan påvisa någon negativ effekt. Att tillföra något som kan likna kroppsegna hormoner när man är i balans finns det dock ingen anledning till. Men att tillföra fytoöstrogener när man befinner sig i hormonell obalans, exempelvis under klimakteriet, och man har obehagliga besvär kopplade till detta, kan det vara fördelaktigt att ta tillskott som till exempel rödklöverextrakt.
Referenser
Rietjens, I et al (2018), The potential health effect of dietary phytoestrogens, Br J Parmacol, 2018 Jun; 174(11): 1263-1280,Published online 2016 Oct 20.
doi: 10.1111/bph.13622
Höjer, A, Bernes, G, Gustavsson, A-M (2013), Fytoöstrogener i foder och mjölk, NYTT 4:2013, Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU.
852185 SLU nr 4.pdf
Medical News (17 januari 2018). Phytoestrogens: Benefits, risks, and food list. Hämtad från:
www.medicalnewstoday.com/articles/320630#takeaway,
L Kolátorová , O Lapčík, L Stárka, (2018) Phytoestrogens and the intestinal microbiome
Physiol, Res 2018 Nov 28;67(Suppl 3): S401-S408.
doi: 10.33549/physiolres.934022
Franke, AA et al (2009) Phytoestrogenic isoflavonoids in epidemiologic and clinical research, Drug Test Anal. 2009 Jan; 1(1):14-21
doi:10.1002/dta.12
Franke, AA et al (2011) Phytoestrogenic isoflavonoids in epidemiologic and clinical research Nutr Rev 2011 Aug;69(8):432-48.
doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00400.x
Lampe, JW et al (1998) Urinary Equol Excretion with a Soy Challenge: Influence of Habitual Diet, SAGE Journal Volume 217:3.
doi: 10.3181/00379727-217-44241
Jackson, RL et al (2011) Emerging evidence of the health benefits of S-equol, an estrogen receptor β agonist, Nutr Rev 2011 Aug;69(8):432-48.
doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00400.x
Setchell, KDR, Cole, SJ (2006) Method of defining equol-producer status and its frequency among vegetarians, J Nutr 2006 Aug;136(8):2188-93.
doi: 10.1093/jn/136.8.2188