Prebiotika vs Probiotika

Du kanske har hört talas om att probiotika är toppen för lilla magen? Men prebiotika, är det samma sak? Var kan vi hitta det och hur ska vi få i oss det? Det har blivit dags att reda ut begreppen. 


PREBIOTIKA 

Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara och passerar matsmältningssystemet utan att brytas ner ända tills de kommer till tjocktarmen. Här lever de flesta av våra tarmbakterier vilka livnär sig på dessa fibrer. Prebiotika är således mat för probiotika. Om du minns grammatiklektionerna från högstadiet så kanske du även har färskt i minnet att prefixet ”pre” betyder just ”före”. Vi kan med andra ord säga att prebiotika är föregångare till probiotika. 


Prebiotika finns i råa grönsaker, syrade grönsaker, kombucha, kefir mm, men du behöver inte brygga egen kombucha för att få i dig fullt med prebiotika. Ät minst 500 gram men gärna upp till 1000 gram varje dag från växtriket av varierad art. Extra bra är fibrer från pektin (grön omogen banan, äpple, plommon, blåbär) inulin (jordärtskocka, sparris, lök), resistent stärkelse (grön omogen banan, råa rotfrukter, baljväster och fröer) och betaglukan (havre, shiitakesvamp, korn).


PROBIOTIKA

Bakterier, bakterier, bakterier! Det låter som en sci-fi film men sanningen är att vi har fler bakterier än celler i kroppen, att det finns hela 1 kg bakterier i tarmsystemet och att dessa bakterier kommunicerar med och sänder order till vår hjärna. Eftersom våra goda bakterier har en avgörande roll för kommunikationen med vår hjärna och våra signalsubstanser som är avgörande för vårt psykiska mående så gäller det att dessa kompisar skickar rätt order till kontrollrummet, eller hur?


Probiotika kan du tillsätta via kapslar med olika bakteriestammar. Det finns många olika märken och stammar att välja emellan. Eftersom våra goda tarmbakterier ofta blir störda vid en antibiotikakur är det en god idé att tillsätta probiotika efter avslutad medicinering. Det är dock viktigt att inte ta probiotika samtidigt som du tar antibiotika då de kan försämra effekten utav varandra, så om du behöver antibiotika så tar du föreskriven kur av läkare först och stöttar sedan upp tarmfloran med goda bakterier. 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!