Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizHar du besvär med PMS?
Känner du dig nere, orolig ,gråtmild eller rentav ilsken?
Sugen på sötsaker och svullen i magen dagarna före mens?
PMS besvär har de flesta kvinnor känt av någon gång i livet och det kan vara som en hormonell berg-och-dal-bana med många olika symtom.
Vad är PMS?
PMS står för premenstruellt syndrom och kan innebära att man upplever bl.a. humörsvängningar, svullenhet i kroppen samt trötthet.
PMS är vanligt och det kan vara både fysiska och mentala symtom , men det kan variera från person till person vilka besvär man faktiskt får. Du kan också få olika mycket besvär från månad till månad.
Symtomen börja oftast ca en vecka innan mensen kommer och lättar när mensen startar. Vissa har även besvär under ägglossningen och/eller de första dagarna under mensen.
Vad är skillnaden på PMS och PMDS?
PMDS, eller premenstruellt dysforiskt syndrom har liknande men svårare symtom än PMS. Ofta handlar det om psykiska besvär som kan liknas vid ångest och depression, men som dock avtar när mensen kommer. PMDS kan ha en stor inverkan på det dagliga livet.
Vilka är dom vanligaste PMS symtom?
PMS varierar från person till person, men här är några vanliga symtom:
- Du känner dig irriterad och lättretlig.
- Ditt humör svänger snabbt.
- Du känner dig orolig och ångestfylld.
- Du känner dig trött och får mindre energi.
- Du känner dig gråtmild.
- Du får svårare att sova.
- Du blir extra hungrig och känner ett sug efter sött och/eller salt.
- Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
- Du får huvudvärk
- Du går upp i vikt.
- Du känner dig illamående.
- Du kan får ömma bröst
Vad kan jag göra vid PMS?
Att anpassa vardagen efter din menscykel kan göra skillnad. Ta dig tid att göra saker som du mår bra av och som får dig att slappna av.
Det kan till exempel vara att:
- Försök att stressa mindre
- Försök att få tillräckligt med sömn.
- Träna eller rör på dig.
- Ät hälsosam och näringsrik kost.
Vilken kost är bra vid PMS?
Hälsosam mat är kanske inte det första man är sugen på när Craving –monstret har satt in och det enda man suktar efter är choklad. Men faktum är att din kropp behöver näringstät mat och nyttiga fettsyror för att kunna fungera optimalt och är extra viktigt när man lider av PMS. Omega 3 är något som många med PMS- besvär har ett ökat behov av. Fet fisk så som lax, makrill och sill. Även alger, linfrön och valnötter innehåller rikligt med omega-3. Vid menssmärta kan magnesium ha en avslappnande effekt och fungerar även kramplösande. Sträva efter att äta en hälsosam kost utan onödiga tillsatser och försök att se till att få i dig viktiga näringsämnen som bl.a. B-vitaminer, C- vitamin, D-vitamin, kalcium och zink som alla visat sig kunna lindra PMS. När det kommer till exakt vad vi behöver äta är vi alla olika och har olika behov, kosten räcker inte alltid till och då kan man behöva stötta upp med kosttillskott.
Forskning:
Effect of omega-3 fatty acids on premenstrual syndrome: A systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)
Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome - PubMed (nih.gov)