Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizI människans tarm bidrar miljontals bakterier till tarmfloran, den så kallade mikrobiotan. Dagens forskning är ännu i sin linda kring mikrobiotan och dess större betydelse men det är tydligt att sammansättningen av bakterier i tarmen har en djupgående inverkan på hälsan.
En nyckelfaktor som bestämmer tarmflorans sammansättning är kosten då olika kostmönster är förknippade med olika kombinationer av bakterier i tarmen. En västerländsk kost som är rik på onyttiga fetter och raffinerade kolhydrater samtidigt som den är fattig på kostfibrer bidrar till en annan sammansättning av tarmfloran jämfört med en där kostmönstret innehåller en större del av kostfiber.
Ämnen som är svårsmälta i tunntarmen till exempel fibrer som resistent stärkelse och inulin passerar vidare till tjocktarmen där bakterier kan fermentera dem. Slutprodukterna av denna jäsningprocess är vitaminer och kortkedjiga fettsyror som har stor betydelse för människors hälsa. Fullkorn som har ett högt innehåll av fibrer främjar tillväxten av dessa gynnsamma bakterier i tjocktarmen. Studier som bytt ut raffinerade kolhydrater mot fullkorn som råg, korn och brunt ris har funnit en ökning i mängden bifidobakterier och laktobaciller i tarmen. Raffinerade kolhydrater är de som har bearbetats och fått den naturliga fibern att tas bort eller bytas ut. De hittar vi oftast i vanlig pasta, mjukt bröd och bullar och kakor, det vill säga i vit mat.
Andra kostfaktorer som påverkar tarmfloran är intaget av frukt och bär, nötter, grönsaker och baljväxter, fytokemikalier och den totala mängden fett och protein i kosten. Livsstil, genetik, tidig kolonisering av bakterier, medicinering och allmän hälsa och sjukdom påverkar också sammansättningen. För ytterligare förståelse av mikrobiotan och kostens inverkan på oss människor behövs fler storskaliga och högkvalitativa, storskaliga studier.
Lovisa Wilhelmsson, näringsfysiolog & idrottsnutritionist
Referens:
Graf, D., et al. (2015). PMID: 25656825