Kalium och kaliumbrist - Varför, symtom och hur du undviker


10 min lästid
Kalium och kaliumbrist - Varför, symtom och hur du undviker

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Kalium och kaliumbrist - Varför, symtom och hur du undviker

Kalium är ett mineralämne (också kallat elektrolyt) som din kropp använder för olika funktioner. Det är vanligt förekommande i nästan alla livsmedel, speciellt i växtriket, men ändå så finns det de som får brist på kalium. I den här texten ska vi guida dig igenom kalium och kaliumbrist, samt ge tips och råd så att du kan undvika och minska brist på kalium.

I den här texten får du lära dig mer om:

  • Varför du behöver kalium
  • Symptom på kaliumbrist
  • Orsaker till kaliumbrist
  • Hur du förebygger kaliumbrist

 

Kalium är livsviktigt för kroppen

Kalium är ett viktigt mineralämne där cirka 90% av kroppens totala kalium finns inuti våra celler och resten utanför våra celler i våra kroppsvätskor som blod, urin och svett. Kalium har stor betydelse för alla kroppens celler, trots detta pratas det inte så mycket om varför det är viktigt och varför brist på kalium kan vara farligt. Det vill vi ändra på med den här guiden, och därför delar vi med oss av vår expertis och kunskap inom näring och just kalium. 

 

Kalium - varför behöver vi och vad är kalium?

Kalium är "livsviktigt", termen används eftersom kalium är inblandat i flera av kroppens dagliga funktioner. Nedan kommer vi gå igenom dem så att du lär dig varför kalium har denna beteckning. 


Kalium är främst delaktigt i följande funktioner:

  • Vätskebalans och blodtryck
  • Muskelfunktion och nervsystem
  • Nervfunktioner och hjärtrytm
  • Energiomsättningen
  • Ämnestransport och avfallsprodukter

 

Vätskebalans och blodtryck 

Kalium tillsammans med natrium (mer känd som salt) har som uppgift att behålla en stabil syra-basbalans samt kontrollera vätskebalansen i och utanför våra celler. Vätskebalansen påverkar kroppens blodtryck, där kalium hjälper till att sänka blodtrycket och natrium gör motsatsen. Detta har även visats i fler studier där individer som får i sig bra mängder av kalium via kosten har ett lägre blodtryck. Just därför är det viktigt att hålla balansen mellan dessa två ämnen när vi pratar blodtryck, samt vara uppmärksam om vårt dagliga intag från kosten och/eller kosttillskott. 

 

Muskelfunktion och nervsystem 

Att kunna använda musklerna, och koordinera rörelser, har alltid varit livsviktigt för vår överlevnad. Och för att kunna använda musklerna behöver både funktionen att spänna musklerna, och att skicka signaler till musklerna genom nervsystemet fungera. För att det ska fungera är kalium en viktig faktor. Våra muskler litar väldigt mycket på ett bra kaliumintag då cirka 70% av kroppens totala kalium finns i våra muskelceller.  

 

Nervfunktioner och hjärtrytm 

Kalium finns även till stor del i våra nervceller, som har som uppdrag att kommunicera med våra muskler, inklusive hjärtat, kroppens mest hårdarbetade muskel. Detta har betydelse då kalium är otroligt viktigt för hjärtslagens funktion och regelbundenhet. Både för mycket och för lite kalium påverkar faktiskt hjärtrytmen negativt, som i sin tur kan påverka vårt blodtryck eftersom vårt hjärta har som uppdrag att pumpa runt blodet i kroppen.

 

Energiomsättningen

Kalium spelar även en viktig roll i kroppens energiomsättning och hur pigg vi känner oss. Den hjälper till att aktivera enzymer (som är som kroppens små verktygsbilar) som används i kroppens dagliga bildning av energi.

 

Ämnestransport och avfallsprodukter

Tillsammans med natrium är kalium även livsviktigt för att transporten av viktiga näringsämnen in och ut ur cellerna ska fungera. Tillsammans transporterar de socker, vatten samt även avfallsprodukter ut från cellerna. Om inte cellerna får de näringsämnen de behöver för att kunna göra sig av med avfallsprodukter, kommer det att märkas snabbt i hur du mår.

 

Symptom på kaliumbrist

Det är våra njurar som reglerar kroppens kaliumnivåer, genom att kontrollera hur mycket kalium utsöndras via urinen, eller hur mycket behålls i blodet. Just därför är njurarnas funktion en viktig faktor när vi pratar om kaliumobalanser i kroppen. Hypokalemi är den medicinska termen för lågt kalium, något som är mycket mer vanligt, medan för stora mängder (hyperkalemi) är mycket mindre vanligt och uppkommer mer hos dem med nedsatt njurfunktion.

Eftersom en brist eller obalans på kalium påverkar vårt nervsystem, vätskebalans, blodtryck, energiomsättning, ämnestransport, muskler och hjärta kan detta ha betydelse för många viktiga kroppsliga funktioner. Just därför finns det flera symptom att vara uppmärksam på som uppstår om man har brist på kalium:


  • Trötthet
  • Muskelsvaghet
  • Rytmstörningar i hjärtat
  • Sämre sömn
  • Högt blodsocker
  • Oro och nedstämdhet
  • Svullen mage och förstoppning
  • Svullnad i kroppen

 

Du blir tröttare

Kaliumbrist kan leda till en ökad känsla av trötthet och utmattning, även efter tillräcklig vila.

 

Du känner muskelsvaghet och får muskelkramper

Eftersom kalium är avgörande för normal muskelfunktion, kan en brist leda till muskelsvaghet och ofrivilliga muskelsammandragningar eller kramper. 

 

Du kan få rytmstörningar i hjärtat

Kalium påverkar hjärtats rytm och en brist kan orsaka allvarliga hjärtrytmstörningar. Symptom på sådana störningar inkluderar hjärtklappning, oregelbunden puls och, i allvarliga fall, risk för hjärtstopp.

 

Du sover sämre

Kaliumbalansen i kroppen är viktig för god sömnkvalitet. Brist på kalium kan störa sömnmönstret, leda till sömnlöshet eller orolig sömn. 

 

Du får högre blodsocker 

Kalium har en roll i att reglera blodsockernivåerna genom att aktivera kroppens insulinfunktion. När kaliumnivåerna sjunker, sjunker även kroppens utsöndring av insulin. Detta kan därför leda till hyperglykemi, vilket innebär högre blodsockernivåer. Insulin har som uppgift att transportera sockret i blodet in i våra celler och ge dem energi. Är kroppens utsöndring av insulin nedsatt kommer även denna funktion vara nedsatt. 

 

Du blir orolig och nedstämd

Kaliumbrist kan påverka nervsystemet och bidra till symtom som ångest och depression. En obalans i kroppens elektrolyter, inklusive kalium, kan påverka hjärnans funktion och utsöndringen av hormoner som reglerar vårt humör.

 

Din mage svullnar och du är förstoppad

Kalium påverkar även aktiviteten hos musklerna i din mag-tarmkanal. Dessa muskler har som uppgift att hjälpa passeringen och matsmältningen av maten du ätit. Just därför kan kaliumbrist bromsa matsmältningsprocessen, och orsaka en eventuell uppblåst mage samt även förstoppning.

 

Du blir svullen i kroppen

Eftersom kalium påverkar din vätskebalans och ämnesomsättning, kan du bli svullen (också kallat för ödem). Detta händer eftersom brist på kalium gör att din kropp vill behålla vatten. Vid brist är det mest vanligt att benen och/eller armarna blir svullna. Detta kan på sikt leda till viktökning. 


Det är ovanligt att du själv känner tydliga symtom för kaliumbrist, utan ofta kräver den diagnosen labbanalyser och läkarvård. Många av symptomen på kaliumbrist kan dessutom ha andra orsaker.

 

Kaliumbrist - vanliga orsaker 

Det är ovanligt med allvarlig kaliumbrist, eftersom kalium förekommer i riklig mängd i grönsaker, rotfrukter, frukter och baljväxter. Däremot, om du äter en väldigt ensidig kost, eller stora mängder processad mat och får i dig tomma kalorier, så finns en risk att du får brist på kalium.


Kaliumbrist förekommer mest hos dem som tar vätskedrivande medicin och har njursjukdomar, eftersom det är njurarna som reglerar kroppens kaliumbalans. Även en hög träningsmängd, framförallt i varma klimat, eller en lång tid i bastun, kan bidra till ökad förlust av kalium via svettutsöndring.

Även ett högt intag av alkohol, och andra hälsotillstånd som gör att du förlorar mycket vätska, t ex att du kräks och/eller har diarré i större omfattning under en längre tid, kan öka risken att du utvecklar brist på kalium.

 

Så här förebygger du kaliumbrist

För att undvika kaliumbrist är det viktigt att äta mat som innehåller kalium. Kalium finns i nästan alla livsmedel, men högst i mat från växtriket. Kalium finns i högre halter i bananer, kokosvatten, spenat, kiwi och avokado. Men kalium finns faktiskt även i animaliska livsmedel som till exempel kött, fisk och mejeriprodukter.

Sedan är det även viktigt att tänka på de faktorer som leder till att vi gör oss av med mer kalium. Tränar vi regelbundet och svettas vid fysisk aktivitet, när vi bastar eller när vi förlorar mycket vätska i kroppen som diarre, är det bra att tänka på att fylla på kroppen med elektrolyter som kalium, antigen genom kosten eller från kosttillskott. 


För att undvika kaliumbrist bör du alltså:

  • Äta tillräckligt med nötter, frön, baljväxter och potatis
  • Äta tillräckligt med färska frukter och grönsaker
  • Tänka på att öka ditt elektrolytintag (bestående av kalium)- om du lider av kraftiga kräkningar, diarré eller att du svettas mycket
  • Dricka måttliga mängder av alkohol

 

Kan man få för mycket kalium?

Ja, det kan du. För stora mängder av kalium i kroppen kallas för hyperkalemi, och det kan drabba dig om du lider av nedsatt njurfunktion (vilket är den vanligaste orsaken) och efterföljderna av det. Du behöver dock inte oroa dig att du ska få i dig för mycket kalium via kosten.

En nedatt njurfunktion tillsammans med intaget av blodtrycksreglerande läkemedel och/ eller att du lider av diabetes kan påverka dina kaliumnivåer, och att du upplever högre mängder kalium i blodet. 

 

Tillräckligt intag (Adequate Intake (AI)) av kalium 


Spädbarn 7-11 månader 

0,7 g

Barn 1-3 år

0,85 g

Barn 4-6 år

1,15 g

Barn 7-10 år

1,8 g

Flickor 11-14 år

2,4 g

Pojkar 11-14 år

2,55 g

Flickor 15-17 år

2,85 g

Pojkar 15-17 år

3,4 g

Kvinnor från 18 år

3,5 g

Män 18-24 år

3,4 g

Män från 25 år

3,5 g

Gravida och ammande

3,5 g

 

 

Prenumerera på personliga vitaminer

Med Wellons prenumeration på vitaminer, och tack vare vår app och vårt vitamintest, ser vi till att du får vitaminer och mineraler av högsta kvalitet som är anpassade för ditt liv och din biokemi. Varje månad får du nya vitaminer, baserat på hur du mår just då. Minska risken för vitamin- och näringsbrister och stärk din hälsa tillsammans med oss och våra näringsexperter.

 

Så fungerar Wellons vitamintest

Du kommer få svara på ett antal frågor om din livssituation och dina hälsomål. Vi nöjer oss inte med att veta hälften och gissa resten. Därför ställer vi många frågor. För oss är det viktigt med kvalitet. Vitamintestet är kostnadsfri och frågorna tar 5–10 minuter att besvara.


Klicka här för att göra vårt vitamintest


Källor:

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/total-body-potassium

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz