Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizIngefära och hälsoeffekter
Ingefära är en tidlös rotväxt med en betydande plats i det kulinariska landskapet. Den är nu en riktig hälsofavorit med användningsområden som sträcker sig från ingefärsshots, genom kombucha och kimchi till gourmeträtter. Ingefärans potential att främja hälsan får också allt större uppmärksamhet. Men vilka hälsoeffekter kan då ingefära ha? Det ska vi titta lite närmare på nu.
Vad gör ingefära, och vad säger forskningen om ingefära?
Ingefära är rik på fytokemikalier som till exempel gingeroler och shogaoler. Studier har här visat att ämnena har potential att minska inflammation, och att ingefära kan vara särskilt värdefullt för dem som brottas med inflammatoriska tillstånd så som artrit.
I alla tider har ingefära även ingått i husapoteket och använts för att lindra diverse magbesvär, inklusive illamående, matsmältningsproblem och gasbildning. När man tittar på dagens forskning hittar man resultat som bekräftar att ingefära kan lugna magen och påverka matsmältning positivt. Därför är ingefära en favorit för maghälsan.
Illamående och ingefära, hur hänger det ihop?
Du har kanske också tagit ingefärskapslar någon gång för att inte bli åk- eller sjösjuk, och undrat om det verkligen var ingefäran eller placebo som gjorde att du inte mådde illa? Många är de som har ingefära nära till hands just för att lindra åksjuka, och här har ingefära visat sig vara en effektiv naturlig lösning just för att minska illamående och kräkning. Ingefära har även visat sig kunna lindra graviditetsillamående, men vid graviditet är det alltid viktigt att ha en dialog med sin läkare, eftersom ingefära kanske inte är rätt för just dig.
Eftersom ingefära motverkar inflammation kan den också bidra till att smärttillstånd som beror på inflammation lindras naturligt. Det är till exempel inte ovanligt att ingefära används för att lindra led- och muskelrelaterad smärta.
Ingefära är rik på antioxidanter, och antioxidanter har en nyckelroll i att bekämpa skadliga fria radikaler i kroppen. De utgör på sätt och vis en naturlig skyddsmur för cellerna. Celler som inte skadas av fria radikaler kan utföra sitt arbete, vilket är positivt för vår hälsa.
Det finns också studier som indikerar att ingefära kan bidra positivt till regleringen av blodsocker och insulinrespons hos personer med diabetes. Att integrera ingefära i kosten eller som kosttillskott kan därför vara en del av en helhetsstrategi för diabetiker.
Forskning visar också att ingefära kan ha en påverkan på vårt immunförsvar, så att felaktig respons, som till exempel autoimmun aktivitet, minskar. Dessutom visar forskning att ingefära kan ha antibakteriell effekt.
Så att lägga till ingefärsshots, kimchi, göra te på ingefära, ha det som krydda i mat eller att ta ett tillskott, är bra som del i en helhetslösning för att uppnå en hälsosam livsstil.
Källor:
Naheed Aryaeian et al, The effect of ginger supplementation on IL2, TNFα, and IL1β cytokines gene expression levels in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial, Med J Islam Repub Iran. 2019; 33: 154.
Abolfathi, M et al, The effects of the ginger supplements on inflammatory parameters in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials, Clinical nutrition Espen, vol 46, P66-72, December 2021
Hanan S. El-Abhar a, Lamiaa N.A. Hammad b, Hala S. Abdel Gawad c, Modulating effect of ginger extract on rats with ulcerative colitis, Journal of Ethnopharmacology Volume 118, Issue 3, 13 August 2008, Pages 367-372
Sheikhhossein, F et al, Effects of ginger supplementation on biomarkers of oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Clinical nutrition Espen, vol 45, P111-119, October 2021
Naheed Aryaeian a, Farhad Shahram b, Mahdi Mahmoudi b, Hajar Tavakoli c, Bahman Yousefi d, Tahereh Arablou a, Sahar Jafari Karegar e, The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis, Gene, Volume 698, 25 May 2019, Pages 179-185’
Miri Park, Jungdon Bae, Dae-Sil Lee, Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, Phytotherapy research, Volume22, Issue11, November 2008, Pages 1446-1449
-
Konmun, K. Danwilai, N. Ngamphaiboon, B. Sripanidkulchai, A. Sookprasert & S. Subongkot, A phase II randomized double-blind placebo-controlled study of 6-gingerol as an anti-emetic in solid tumor patients receiving moderately to highly emetogenic chemotherapy, Medical Oncology volume 34, Article number: 69 (2017)