Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizAllmänt om glycin
Glycin är en aminosyra och aminosyror finns i proteinrika livsmedel. I kroppen används glycin för att bygga olika former av proteiner som är viktiga. Till exempel består kollagen och elastin till drygt 30 % av glycin. Kollagen och elastin är viktiga för alla kroppens vävnader som hår, hud, naglar, brosk, bindväv och skelett. Men glycin påverkar mycket mer än så i vår kropp.
Varför behöver kroppen glycin?
Glycin är inte en livsnödvändig aminosyra eftersom kroppen själv kan bilda den från andra näringsämnen som kolin och aminosyrorna serin och treonin. Men för att det ska kunna ske behöver kroppen ha tillgång till B6 och folsyra i tillräcklig mängd. B3 är också viktigt att vi har tillräckligt av för att kroppen ska kunna använda glycin korrekt.
Tidigare trodde man att den mängd glycin som de flesta får i sig via kosten var tillräcklig. Men nyare forskning visar att kroppen har ett högre behov av glycin än man tidigare trott. Därför pratar man numera om glycin som en semi-essentiell aminosyra, och att det är fördelaktigt med tillskott. Forskarna menar att ett tillräckligt högt intag av glycin kan motverka till exempel artros, eftersom glycin behövs för att kroppen ska kunna bilda brosk.
Numera vet man att glycin används på många olika sätt i kroppen. Levern behöver glycin för att kunna föra ut toxiner och bilda glutation, som är en kroppsegen kraftfull antioxidant. Glycin används i kroppen också för att reglera blodsockret, vilket är viktigt för vår hjärna. Man har också sett att glycin kan hämma inflammation, skydda mot magsår och inflammatoriska tillstånd i tarmen, att det har en cellskyddande effekt och att glycin generellt har en viktig roll för vår epigenetik. Epigenetiken är det som styr vilka gener som är aktiva Epigenetiken påverkas av vår livsstil.
Studier har också visat att glycin kan förbättra sömnkvaliteten och mildra stress.
Hur får jag i mig glycin via kosten?
Glycin finns i proteinrika livsmedel som till exempel kött, fisk, bönor och nötter.
Nylund, P. Aminosyror, IMS Media
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28337245/