Folsyra och viktminskning


10 min lästid
Folsyra och viktminskning

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Här dyker vi ner i folsyra (vitamin B9), ett essentiellt vitamin som är avgörande för flera av kroppens olika funktioner. Vitaminets starka kopplingar till metabolism och energiproduktion har på senare tid lett till en accelererande diskussion om sambandet till viktminskning, vilket den här texten också tar upp. Häng med så lär vi oss mer om folsyra!

I den här texten får du lära dig mer om:

  • Vad folsyra är
  • Varför kroppen behöver folsyra
  • Hur folsyra fungerar inuti kroppen
  • Hur du upptäcker brist på folsyra
  • Folsyra, viktminskning och vad forskningen säger


De flesta har hört talas om folsyra, ofta i samband med graviditeter. På senare tid har det också blivit populärt att diskutera sambandet mellan folsyra och viktminskning, dels för att antalet studier inom området har ökat, men också för att viktminskning är ett ständigt populärt samtalsämne, där nya inslag ständigt gör entré.

Följ med när vi gräver djupare och utbildar dig om folsyra och de eventuella kopplingarna som finns till viktnedgång. 

Vad är folsyra/folat?

Folsyra, även känd som folat när den förekommer naturligt i mat, är två namn som används för att beskriva vitamin B9, där folsyra är den syntetiska formen som används i kosttillskott eller som berikning i livsmedel.

Vitamin B9 (folsyra) är ett vattenlösligt B-vitamin som spelar en viktig roll i kroppens celltillväxt och utveckling. Det är särskilt viktigt för DNA-syntes och reparation, celldelning och tillväxt, och produktionen av röda blodkroppar. Folsyra är därför särskilt viktig under perioder av snabb tillväxt, såsom graviditet och fosterutveckling.

Varför behöver kroppen folsyra?

Det finns 5 huvudsakliga anledningar till varför kroppen behöver folsyra:

  • DNA-syntes och reparation
  • Celltillväxt och utveckling
  • Fosterutveckling
  • Hjärthälsa
  • Mental hälsa

DNA-syntes och reparation

Folsyra spelar en nyckelroll i bildandet av nukleinsyra (DNA och RNA). Nukleinsyra behövs när dina celler delar sig och växer, vilket gör folsyra särskilt viktig under graviditet och barndom när celltillväxten är snabb.

Celltillväxt och utveckling

Folsyra är även nödvändigt för att bilda nya celler, inklusive röda blodkroppar. Detta är speciellt viktigt för de som drabbas av blodbrist - anemi. Anemi som orsakas av folsyrabrist kan leda till trötthet och svaghet.

Fosterutveckling

För gravida kvinnor är folsyra avgörande för att minska risken för neuralrörsdefekter (NTD) hos fostret, såsom spina bifida aperta (ryggmärgsbråck) och anencefali. Därför är det viktigt att gravida får i sig tillräckligt med folsyra under de första veckorna av graviditeten för embryonal utveckling samt för tillväxten av moderns vävnader under graviditeten.

Hjärthälsa

Folsyra hjälper kroppen att reglera homocysteinnivån i blodet, en aminosyra som vid höga nivåer har kopplats till inflammation och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Genom att minska homocysteinnivåerna kan folsyra bidra till att skydda mot hjärtattack och även stroke.

Mental hälsa

Det finns forskning som tyder på att folat kan minska symptom av depression och bidra till att upprätthålla kognitiv funktion. Detta för att folat spelar en viktig roll i bildandet av neurotransmittorerna serotonin, dopamin samt norepinefrin (våra humörreglerande hormoner), som bidrar till bättre mental hälsa.

Hur får vi i oss folat?

Det finns två saker att tänka på när vi vill optimera kroppens folatnivåer; säkerställ ett rikligt intag genom kosten genom att inkludera mörkgröna bladgrönsaker, frukt, bönor och baljväxter, samt optimera en god tarmflora. Detta för att tarmfloran kan själv tillverka flertalet näringsämnen så som folat, och därmed öka kroppens totalnivåer. 

Vår tarmflora påverkas i stor grad av vår kost och stress. Just därför är det viktigt att tänka på att inkludera en balanserad kost och hälsosam livsstil. Detta tillsammans med ett dagligt intag av fermenterade livsmedel så som kimchi och surkål eller probiotika-tillskott, kan optimera tarmflorans självtillverkning av folat. 

Hur fungerar folsyra i kroppen?

När folsyra konsumeras så börjar en omvandlingsprocess, för att den ska kunna bli aktiv och därmed användbar för kroppen. Allting startar i mag- och tarmkanalen där folsyran absorberas, för att sedan transporteras vidare till levern.

I levern genomgår folsyra flera enzymatiska reaktioner för att nå sin aktiva form (methylfolat). Methylfolat är avgörande för att starta fler biokemiska processer, som omvandlingen av homocystein till metionin, en av de 20 aminosyror som är byggstenar i proteiner. Som tidigare nämnts är detta viktigt då för höga halter av homocystein bidrar till ökad inflammation och risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Andra biokemiska reaktioner som den bidrar till inkluderar syntesen och reparationen av DNA, samt cellernas tillväxt och delning. Två områden som är kritiska för att upprätthålla normala funktioner på cellulär nivå. 

Hur vet man att man har brist på folsyra?

Folsyrabrist kan visa sig på olika sätt, och några av de vanligaste symptomen inkluderar:

  • Trötthet, utmattning och blekhet
  • Svullen tunga och humörsvängningar
  • Andningsproblem och kognitiva problem

Trötthet, utmattning och blekhet

Ett av de första och mest märkbara tecknen på folsyrabrist är en känsla av kronisk trötthet som inte förbättras med vila. På grund av dess roll i produktionen av röda blodkroppar kan brist på folsyra leda till anemi, vilket kan göra huden ovanligt blek.

Svullen tunga och humörsvängningar

Folsyrabrist kan även upplevas som en svullen, röd och smärtsam tunga. Humörsvängningar och irritabilitet förekommer på grund av dess koppling till bildandet av humörreglerande neurotransmittorer.  

Andningsproblem och kognitiva problem

Blodbrist (anemi) relaterad till folsyrabrist kan orsaka andningsbesvär. Detta för att våra röda blodkroppar har som uppgift att transportera syre i blodet till cellerna i kroppen. Detta kan i sin tur även påverka syreleveransen till andra delar av kroppen så som hjärnan, och upplevas som svårigheter med koncentration och minne. 

När behöver jag begränsa intaget av folsyra?

Folsyra är viktigt för de flesta, dock finns det undantag när konsumtion bör begränsas. Dessa inkluderar: 

  • Personer med en historia av cancer eftersom ett intag kan stimulera tumörtillväxt.
  • Odiagnostiserad anemi där ett intag av folsyra (vitamin B9) kan maskera symtom på vitamin B12 brist.
  • De som upplever allergiska reaktioner bör vara försiktiga med folsyratillskott.
  • Personer med statiner eller genetiska mutationer som MTHFR.

Folsyra kan interagera med vissa mediciner, vilket påverkar deras effektivitet. Därför bör en läkare konsulteras före intag, för att bedöma individuella risker och fördelar med folsyratillskott baserat på personliga hälsotillstånd och medicinering.

Folsyra och viktminskning - hur hänger de ihop?

Sambandet mellan folsyra och viktminskning är varken direkt eller enkelt. Folsyra spelar en viktig roll i kroppens metabolism och hjälper till att omvandla mat till energi, men det finns ingen stark vetenskaplig bevisning som direkt kopplar folsyratillskott till viktminskning för personer med normala värden.

Det finns däremot flera indirekta kopplingar mellan viktminskning och folsyra:

  • Metaboliska processer
  • Minska trötthet
  • Reglering av homocysteinnivåerna

Metaboliska processer

Folsyra bidrar till kroppens metaboliska processer, särskilt i omvandlingen av kolhydrater till glukos samt även aminosyror och syntesen av nukleinsyror (DNA och RNA), vilket är viktigt för celltillväxt och underhåll. Ett lämpligt intag av folsyra stöttar de här funktionerna och därmed kroppens metabolism. Det kan i sin tur (indirekt) påverka vikt- och energinivåer.

Minska trötthet

Folsyra hjälper till att minska trötthet och utmattning genom att påverka kroppens syretransport och därmed öka kroppens energinivåer. Detta kan göra det lättare att vara mer aktiv och engagera sig i fysisk aktivitet. Ökad aktivitetsnivå kan bidra till att gå ner i vikt eller att hålla vikten i schack. 

Reglage av homocysteinnivåerna

Folsyra bidrar till att reglera homocysteinnivåerna i blodet. Även om det inte direkt relaterar till viktminskning, kan en god hjärt-och kärlhälsa stötta ditt välbefinnande och din nivå av fysisk aktivitet. Som vi vet är kopplingen mellan fysisk aktivitet och viktnedgång stark. 

Det finns inga magiska tillskott

Kom ihåg att inget enskilt näringsämne eller tillskott är en magisk lösning för viktminskning. Även om folsyra är viktig för många kroppsfunktioner, finns det inga direkta bevis för att folsyra ensamt kan leda till viktminskning för dig med normala värden. 

En hälsosam diet, regelbunden fysisk aktivitet och en övergripande hälsosam livsstil är de mest effektiva strategierna för att uppnå och upprätthålla en hälsosam vikt. 

Forskning om viktminskning och folsyra

Det har gjorts många studier för att utvärdera sambandet mellan folsyratillskott och övervikt, med varierande resultat. Studierna är för många för att presentera i den här texten men som tur är valde några forskare 2022 att göra en så kallad meta-analys. Det betyder att de gick igenom massvis med studier inom området, och sammanfattade studierna i en slutsats. Här kom forskarna fram till att folsyra kan bidra till lägre Body Mass Index (ett mått på relationen mellan din vikt och din längd). Men inte för alla, utan endast för personer med homocysteinnivåer som är under det normala. Forskarnas analys visade också att folsyra förbättrade BMI-värdet hos kvinnor med den hormonella rubbningen Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Annat att tänka på om du vill gå ner i vikt

Den accelererande diskussionen kring viktminskning och folsyra är både spännande och viktig.
Med det sagt så får vi inte glömma att det finns betydligt mycket mer att ha i åtanke när det handlar om viktnedgång.

Sund och bekväm viktnedgång kommer alltid att handla om kaloriunderskott, som bäst skapas genom att göra dig av med fler kalorier än du äter, samtidigt som du äter en allsidig, hälsosam och balanserad kost.

Andra vitaminer för viktnedgång

Om du ligger på ett bra kaloriunderskott, skapat genom balanserad och näringsrik kost, så får du med största sannolikhet i dig alla de vitaminer och näringsämnen som du behöver.

Med det sagt så finns det några näringsämnen som är lite extra bra för din ämnesomsättning: B-vitaminer (inklusive denna texts stjärna - vitamin B9), magnesium och zink. Men det kan vi dyka djupare ner i vid ett annat tillfälle.

Prenumerera på personliga vitaminer

Med Wellons prenumeration på vitaminer, och tack vare vår app och vårt vitamin-test, ser vi till att du får vitaminer, mineraler och bra bakterier som probiotika av högsta kvalitet som är anpassade för ditt liv och din biokemi. 

Varje månad får du nya tillskott, baserat på hur du mår just då. Minska risken för vitamin- och näringsbrister och stärk din hälsa tillsammans med oss och våra näringsexperter.

Så fungerar Wellons vitamintest

Du kommer att få svara på ett antal frågor om din livssituation och dina hälsomål. Vi nöjer oss inte med att veta hälften och gissa resten. Därför ställer vi många frågor. För oss är det viktigt med kvalitet. Hälsoanalysen är kostnadsfri och frågorna tar 5–10 minuter att besvara.

Källor

https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)01406-1/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257725/

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/NFS-02-2022-0043/full/html

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat

 

 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz