Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizDet vi stoppar i magen påverkar vår psykiska hälsa
Största delen av vårt immunförsvar finns i våra tarmar. Att tarmarna är tätt kopplade till hjärnan är inte lika känt. Kopplingen mellan hjärnan och magen (som också kallas ”vår andra hjärna”) är viktigare än man hittills förstått.
Kommunikation mellan tarm och hjärna
Tarmsystemets egna nervsystem, det enteriska nervsystemet, innehåller 100 miljoner nervceller som kan fungera helt fristående från det centrala nervsystemet.
Det enteriska nervsystemet består av tusentals nervknutar i magtarmkanalen, bukspottkörteln, gallblåsan och gallgångarna. Det påverkar magsäckens rörelser, blodcirkulation till tarmslemhinnan och är också del i utsöndringen av magsafter och vid frisättningen av må bra-hormonet serotonin.
Det skickar även information till det centrala nervsystemet, via vagusnerven, om hur mag-tarmkanalen mår. Det kan handla om smärta och obehag men också information om näringsstatus.
Tarmen – den andra hjärnan
En anledning till att tarmen kallas för ”den andra hjärnan” är att alla de hormonella signalsubstanser som har identifieras i hjärnan även finns i tarmarna.
Bland annat bildas 95 procent av kroppens serotonin här! Tarmarnas bakterier påverkar produktionen av dessa signalsubstanser och till stor del påverkar hur vi mår mentalt. I en studie fick en grupp möss tillskott av Lactobacillus rhamnosus. Efter en månad med tillskott gjorde man ett antal olika tester för att titta på stresskänslighet och mental hälsa. Man fann då att mössen som fått Lactobacillus rhamnosus var lugnare och mindre stresskänsliga.
Man kunde se att mängden receptorer för den lugnade signalsubstansen GABA hade förändrats i olika delar av hjärnan hos mössen vilket bidrog till deras ökade lugn. Intag av denna bakterie påverkade alltså vad som hände uppe i hjärnan på ett mycket påtagligt sätt! Signalerna från tarmen till hjärnan kunde man också se gick via den stora vagusnerven. GABA är en av de viktigaste, lugnande signalsubstanserna i nervsystemet. Störningar i GABA-systemet kan kopplas till depression, oro och olika tarmsjukdomar.(1)
Inflammation är en faktor vid psykiska sjukdomar
Inflammationer är en del i många olika sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Ny forskning visar att inflammation även är en faktor vid psykiska sjukdomar, såsom depression, eftersom inflammationen påverkar blod-/hjärnbarriären på samma sätt som tarmslemhinnan.
I stället för att utgöra ett skydd mot skadliga ämnen försvagas blod-/hjärnbarriären av inflammationen och släpper igenom mikroorganismer som påverkar hjärnan.
Inflammation kan också skapa kemisk obalans i hjärnan, så att tillväxten av nya hjärnceller och plasticitet påverkas.
Tarmfloran påverkar hur vi mår mentalt
Tarmens bakterier står i kontakt både med mag-tarmkanalens egna nervsystem och med hjärnan. Skadliga bakterier, virus och svamp från en tarmflora i obalans kan därmed störa balansen i hjärnan, och leda till sämre minne och till och med depression. Goda tarmbakterier kan ha motsatt effekt.
Mjölksyrabakterier kan stärka immunförsvaret och öka skyddet mot infektioner, motverka förstoppning och diarré, och förbättra nedbrytningen och näringsupptaget. De godartade bakterierna finns också i mjölksyrad mat som surkål, kimchi (koreansk surkål) och yoghurt. Mjölksyrebakterier minskar passagen av bakterier genom tarmslemhinnan, ökar den anti-inflammatoriska aktiviteten och produktionen av korta fettsyror, som är näring för tarmslemhinnan.
Källor:
Holistic.se
[i]1) Bravo JA, Forsythe P, Chew MV, Escaravage E, Savignac HM, Dinan TG, Bienenstock J, Cryan JF. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Sep 20;108(38):16050-5. Epub 2011 Aug 29.