Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizAtt en näringsrik och balanserad kost är avgörande för en god hälsa, särskilt under graviditeten är det nog ingen som ifrågasätter. Men hur är det med påståendet att man ska ”äta för två”? Är det viktig fakta eller en myt?
Svar: Myt.
Ja, tyvärr. Det blir inte mycket extra frossa som erbjuds om man vill utgå från vad som är bra för det lilla fostret i magen. Energibehovet ökar visserligen under graviditeten men att ”äta för två” är ingenting man behöver göra. Under den första trimestern behövs endast ytterligare ca 70 kcal/dag vilket motsvarar en skiva fullkornsbröd, ett ägg eller en liten halv avokado. När kvinnan sedan kommer till andra trimestern ökar energibehovet med ca 260 kcal/dag och under tredje trimestern har behovet av extra energi ökat med ca 500 kcal/dag vilket motsvarande en medelstor måltid.
Både kvinnan och fostret behöver livsviktiga näringsämnen för en sund tillväxt under graviditeten. En sund och varierad kost säkerställer inte bara att intaget av livsviktiga vitaminer och mineraler är tillgodosett utan minskar även risken för graviditetskomplikationer.
För att få en hälsosam viktökning och rätt mängd energi och näringsämnen rekommenderas fullkorn och stärkelserika kolhydrater en variation av proteinrika livsmedel, mejeriprodukter (eller berikade alternativ) och massor av grönsaker och frukter. Äter du en kost med en stor varianten av frukt och grönt så stärker det även din tarmflora vilken förs över till bebisen inte bara i moder livet utan vid själv födseln. Eftersom vår tarmflora utgör ca 70% av vårt immunförsvar är en näringsrik kost det finaste ett foster kan få via navelsträngen.
Vitaminer och mineraler som är extra viktiga för fosterutvecklingen är t.ex. vitamin A och D, järn, kalcium och folat (folsyra). Här kanske det är bra att tillägga att det är viktigt att fylla på med dessa mikronäringsämnen redan innan en graviditet för att ge både den havande och fostret de allra bästa förutsättningarna. De flesta av dem får vi genom kost, men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med folat och D-vitamin från enbart maten på vår tallrik. Därför rekommenderas ibland tillskott av dessa. Rådgör alltid med en dietist eller läkare innan du tar kosttillskott som gravid. Livsmedel som är viktiga att undvika är alkohol, koffein, viss fisk samt mejeriprodukter och ostar som är opastöriserade.
Lovisa Wilhelmsson, näringsfysiolog & idrottsnutritionist
Referens: EUFIC (2021) https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/healthy-pregnancy-what-foods-to-eat-when-pregnant?mc_cid=539b178eea&mc_eid=0accb7cdd9
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/healthy-pregnancy-foods-to-avoid-when-pregnant?mc_cid=539b178eea&mc_eid=0accb7cdd9