Forskning

3 stora zink-sänkare


3 min lästid
3 stora zink-sänkare

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

Tre stora sänkare av zink i kroppen - det här ska du hålla ögonen öppna för.

Den största orsaken till zinkbrist kommer ofta från generell brist på föda under längre tid. Så, i länder där vi har tillgång till mat dagligen och kan äta oss mätta är grunden till zinknbrist våra hälso- och livsstilsfaktorer. Undvik att äta ensidig kost som är fattiga på zink och sänk tempot. Vilka livsmedel som är extra zinkrika kan du läsa mer om här. I vissa fall kan övervikt, underliggande sjukdomar och ärftlighet också orsaka D-vitaminbrist.

 

 

1. Stress, stress och dålig sömn

 

Inte bara för zink, utan för allt näringsupptag är stress en stor bov i dramat. Långvarig stress kräver stora resurser av våra binjurar som är oerhört viktiga i vårt ”stressystem”.  Zink är ett spårämne som är viktigt för kroppens återhämtning och förmåga att läka sig själv. Det är även oerhört viktigt för vårt immunsystem och en frisk hud. Om du ständig går runt med en stress i kroppen och sover dåligt är det en bidragande faktor till att zinkbrist kan uppstå. Om stressen fortsätter under lång tid kan det i längden leda till utmattning och det är inte bra. 

 

 

2. Allt för tuff träning

 

Att utmana kroppen med intensiv tärning har många positiva fördelar för kroppen. Men, om vi tränar tufft och inte får tillräckligt med återhämtning och vila så tär det på kroppens resurser och krafter. För en person som tränar mycket är det extra viktigt att få i sig ordentligt med näringsämnen så att kroppen har allt den behöver för att kunna prestera och reparera sig själv utan att tömma ut förråden.

Zink är essentiellt för kroppens proteinsyntes (processen i celler som tillvekar protein) och övergripande läkningsförmåga. Om du inte upplever att återhämtningen efter träningen fungerar bra eller att den har börjat ta längre tid så kan en anledning vara att du inte får i dig tillräckliga nivåer av zink. 

 

 

3. Graviditet och amning

 

Zink är extra viktigt för kvinnor som planerar att bli eller är gravida eller ammar. Framför allt är det kvinnor i dessa stadier i livet som riskerar att få zinkbrist. Eftersom zink har en hormonbalanserande effekt kan det vara anledningen till varför det är så viktigt inför, under och efter en graviditet. Att graviditet och amning kräver extra resurser av kvinnans kropp, inte bara vad gäller zink, har nog inte undgått någon.

En studie gjord vid Department of Nutrition, University of California, visar på att tillräckligt med zink är viktigt för att undvika för tidig födsel och låg födelsevikt hos spädbarn. Zink är oerhört viktigt för vårt immunförsvaret och det tror man är grunden till att tillräckliga nivåer av zink kan minska risken för urinvägsinfektion och andra infektioner i kvinnans kropp som kan leda till för tidig födsel.

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals
 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz