Kost & näring

14 sätt att stärka matsmältningen varje dag


3 min lästid
14 sätt att stärka matsmältningen varje dag

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

14 sätt att stärka matsmältningen varje dag

 

Lev ett lugnare liv. Prioritera bort aktiviteter som du inte absolut behöver göra. Undvik stress. Drick ett glas vatten med en halv pressad citron eller ta 1–2 msk äppelcidervinäger innan maten. Detta är några tips på hur du kan stärka din matsmältning, läs mer om vad du kan göra både innan och under matstunden.

 

-  Lev ett lugnare liv. Prioritera bort aktiviteter som du inte absolut behöver göra. Undvik stress.
- Utöva yoga, meditation, mindfulness eller gör andningsövningar regelbundet. Det räcker med 10 minuter om dagen för att sänka stressnivån och stilla sinnet.
- Lägg dig till med nya vanor kring dina måltider.

 

Innan matstunden

- Ät bara när du är hungrig, och undvik att äta när du är upprörd, arg eller ledsen.
- Välj en lugn miljö för din måltid. Gör måltiden till en paus från stress.
- Drick ett glas vatten med en halv pressad citron eller ta 1–2 msk äppelcidervinäger innan maten. Det stimulerar magsyran, som i sin tur stimulerar och stärker matsmältningen.
- Förbered dig mentalt på att du snart ska äta. Tänk på hur gott det ska bli. Redan här börjar matsmältningen genom att saltsyra och rätt sorts enzymer frisätts. Ge kroppen tid att ställa in sig på att det ska bli mat och skicka ut matsmältningsenzymerna.
- Lägg upp maten så vackert som möjligt på tallriken, och ta någon minut innan du äter då du betraktar matens skönhet, känner den goda doften och njuter av den med alla sinnen.
- Öva dig på att känna tacksamhet för den mat du snart ska äta, och tacksamhet gentemot alla som har bidragit till matens väg till din tallrik. Tänk vad många som har varit involverade för att du ska kunna äta just den här maten!

 

När du äter


- Ta en tugga i taget. Lägg gärna ner besticken mellan tuggorna.
- Tugga varje tugga gärna 30 gånger för att undvika gaser, svullnad och ont i magen, som kan bli resultatet av en försämrad matsmältning.
- Drick små klunkar med vatten då och då mellan tuggorna, helst varmt vatten. Inom ayurvedan förespråkas varmt (uppkokat) vatten i stället för kallt, eftersom kallt vatten ”släcker” matsmältningen.
- Undvik att göra annat än att äta. Lägg undan mobilen, stäng av TV:n och vänta till efteråt med att läsa tidningen. Undvik att prata med mat i munnen.
- Sitt kvar i lugn och ro i några minuter efter att du har svalt den sista tuggan. Eller vila på maten i soffan.
- Ät inte tills du är helt mätt. Det tar cirka 20 min tills mättnadskänslan inträder. Den extra maten som du äter är en belastning för kroppen och skapar bara problem.

 

Källa:
Holistic.se

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz