Vitaminguiden

Ashwagandha


2 min lästid
Ashwagandha

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om Ashwagandha

Ashwagandha är en vintergrön buske som återfinns i torra områden i indien,  mellanöstern och i delar av Afrika. Ashwagandha är en adaptogen och har använts inom örtmedicin och inom den traditionella medicinen. Med begreppet adaptogen menas att växten har förmåga att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv, eller att balansera sig själv. När vi utsätts för olika former av stress sker en påverkan på cellnivå. Det är den påverkan adaptogener bidrar till att motverka.

Det är roten och bäret av Ashwagandha som används i kosttillskott. Några av de aktiva substanserna i Ashwagandha är alkaloider och saponiner, ämnen som påverkar kroppens nervsystem och blodcirkulation. Steroida saponiner kan ha en hormonell och nervstärkande effekt. 


Varför behöver kroppen Ashwagandha?

Traditionellt sett har Ashwagandha använts mot stress och för att främja avslappning. Idag visar forskning att Ashwagandha kan ge bättre sömn1 och öka total sömntid och sömnkvalitet. Ashwagandha kan även motverka stress2 och stress-relaterad3 viktuppgång.

Det har också visat sig att Ashwagandha kan också ha positiv inverkan på minnesfunktionen och lugnande effekt på nervsystemet. Att Ashwagandha har en lugnande effekt på nervsystemet kan vara anledningen till varför Ashwagandha är känd för att lindra ångest och oro. 

På senare år har intresset för Ashwaganda ökat också hos idrottare efter att studier visat på att Ashwagandha kan öka VO2 max och öka muskelstyrka. 

Vissa studier visar också att Ashwagandha kan förbättra spermiekvaliteten och öka halten av testosteron4 hos män.   


Försiktighet vid
Autoimmuna sjukdomar, hypertyreos, graviditet och amning
*Ashwagandha har visat sig ha immunstimulerande egenskaper hos människor. Teoretiskt sett skulle Ashwagandha därför kunna ha en negativ effekt på autoimmuna sjukdomar. 

**I djurförsök har man sett att Ashwagandha har kunnat stimulera produktion av sköldkörtelhormon. I teorin skulle Ashwagandha därför kunna förstärka hyperthyreos genom att öka nivåerna av sköldkörtelhormon. Av den anledningen bör personer med hypertyreos, och de som behandlas med läkemedel för hypotyreos, använda Ashwagandha med försiktighet. 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34559859/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31517876/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055824/ 
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/ 
Pill

Ashwagandha

Stress Sömn Mentalt välmående
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz