Vitaminguiden

Zink


2 min lästid
Zink

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om zink

Zink är ett grundämne och är metalliskt. Vad du kanske inte visste är att Zink finns i alla celler i hela kroppen, men i högre mängd i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, binjurar, sköldkörtel, lever, njurar och könsorgan. Det indikerar att zink är viktigt för dessa vävnader och organ. 


Varför behöver kroppen zink?

I kroppen ingår zink i en stor mängd enzymsystem. Enzymer är något som bidrar till att en kemisk process kan ske. Allt som händer i vår kropp är kemi. Och tänker man så blir det ganska tydligt att alla delar som behövs för att detta fina maskineri ska fungera är viktiga att få i tillräcklig mängd. 

Zink bidrar bland annat till att upprätthålla syra/basbalansen i kroppen. Vidare behövs zink för att kroppen ska kunna omsätta vitamin A, protein, kolhydrater och fett, och det behövs för att bilda en del av hemoglobinet som behövs för att de röda blodkropparna ska kunna transportera syre till cellerna. Zink behövs också för att kroppen ska kunna bilda en viktig antioxidant som heter superoxiddismutas (SOD), som motverkar fria radikaler. Annat som zink bidrar till är sårläkning, det är viktigt för vårt DNA och vårt immunförsvar. Sen har zink många fler funktioner än vad vi kunnat ta upp här, men viktigt är det.

Hur får jag i mig zink via kosten?

Livsmedel som är rika på zink är kött (framförallt inälvsmat), ostron, fisk och räkor, fågel, pumpafrön, mejeriprodukter, bönor, fullkorn och bladgrönsaker. Det är lättare för kroppen att ta upp zink från animaliska livsmedel än från vegetabilier.. 


Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

White pill

Zink

PMS och klimakteriebesvär Immunförsvar Hår, hud och naglar
Multimineral for all your mineral needs

Multimineral

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Reddish pill

Ögonhälsa

Hår, hud och naglar
Pill

Immunkomplex

Immunförsvar
Yellow pill

Multivitamin

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz