Kost & näring

Julbordets näringshjältar!


2 min lästid
Julbordets näringshjältar!

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz
Julförberedelserna är i full gång och vi räknar ner dagarna till julafton. Här är några näringsrika tips på julbordet du inte vill missa:
  • Superkryddan saffran är inte bara en härlig krydda i julbaket. Studier visar även att den kan ha effekt vid oro och nedstämdhet och bidra till bättre sömn.
  • Brysselkål är en riktig klassiker på julbordet, men visste du att brysselkål är låg i kalorier men hög i fiber, vitaminer och mineraler.
  • Lax är en bra källa till både Vitamin B12 och Vitamin B3 (niacin) och är även rik på omega-3 som bidrar till en mjukare och mindre torr hud.
  • Doften av apelsin och kryddnejlika sprider härlig julstämning, men visste du att kryddnejlika sägs ha smärtlindrande och antibakteriella egenskaper. Kryddan sägs också vara bra för tänder, tandkött samt motverka dålig andedräkt.
  • Kanel inte bara är god på julgröten utan kan även i lagom dos vara bra för bl.a. blodsockret, matsmältningen och verkar antiinflammatoriskt.
  • Julnötterna, såsom valnöt, hasselnöt och mandel kan vara riktigt svåra att knäcka. Men visste du att dom är fullpackade med proteiner, vitaminer, mineraler samt fetter som är nyttiga för bland annat ditt hjärta och din hjärna.
  • Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och används för att motverka förkylningar och halsont, men kan även används mot illamående och för en god matsmältning.
  • På julbordet är det enkelt att frossa i C-vitaminer. För att få i sig det dagliga behovet av c-vitamin behöver du äta en handfull grönkål, 100 gram, eller 3 hela clementiner, ca 200 gram.
  • Kall potatis till sillen? Visste du att du gör gott för din mage när du äter potatisen kall. Då får de goda tarmbakterierna mer och bra mat och magen blir glad.

Så glöm inte bort dessa goda näringshjältar när du fyller på din tallrik vid julbordet!

GOD JUL!

Ta reda på vilka vitaminer din kropp behöver, gör vår hälsoanalys idag! 

Yellow pill

Ingefära

Leder och skelett Immunförsvar Mage och matsmältning
A white pill

Vitamin B12

Mentalt välmående Fokus, minne och koncentration Energi
A red pill, exactly as in the Matrix

Omega-3 från plankton

Mentalt välmående Immunförsvar Fokus, minne och koncentration
White pill

Vitamin C

Immunförsvar Hår, hud och naglar Energi
Boosta din hälsa med vitamin c och acerola

Vitamin C + acerola

Immunförsvar Hår, hud och naglar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz