Vitamin B6 (Pyridoxin)

Allmänt om B6

Vitamin B6 tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer. B6 finns i olika former och återfinns i både animaliska livsmedel och i växtriket. Den formen av B6 som finns i växtriket är mer tåligt mot värme och klarar upphettning bättre. 

Vissa mediciner kan påverka kroppens omsättning och användning av B6 negativt. 

Varför behöver kroppen B6?

I kroppen är den aktiva formen av vitamin B6 nödvändig för över 100 enzymer som behövs för att kroppen ska kunna fungera normalt. En funktion som vitaminet möjliggör är t ex att se till att kroppen kan ta hand om och använda kolhydrater, protein och fett från maten vi äter.  B6 behövs också för att kroppen ska kunna bilda signalsubstanser som serotonin, dopamin, noradrenalin och GABA. De här signalsubstanserna påverkar vår känsla av glädje, trygghet, vakenhet, nyfikenhet och lugn till exempel. 

B6 är också viktigt för bildningen av röda blodkroppar, att de röda blodkropparna ska kunna transportera syre till våra celler och viktigt för immunförsvarets funktion. 

B6 kan även reglera hormonaktiviteten i kroppen och forskning visar på att tillskott med B6 kan lindra PMS. 

B6 behövs också för att kroppen ska kunna bryta ner aminosyran homocystein. Homocystein bildas när aminosyran metionin ombildas till homocystein i levern. En del av homocysteinet återbildas till metionin, och då behövs bland annat B6 för att det ska kunna ske. Forskning visar att förhöjda värden av homocystein kan medföra ökad risk att utveckla sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, blodpropp, benskörhet och demens.

Hur får jag i mig B6 via kosten?

Vitamin B6 finns i t ex fisk, kött, fågel, ägg, nötter, baljväxter, spenat, potatis och frukt. 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!