Vitamin B2 (Riboflavin)

Allmänt om vitamin B2

Vitamin B2, Riboflavin är ett vattenlösligt vitamin som främst finns i animaliska livsmedel. Vitaminet har fått sitt namn utifrån orden ribo och flavus. Ribo kommer av att en sidokedja i de kemiska strukturen hos B2 liknar ribos (en form av sockermolekyl). Flavus betyder gul på latin. Vitaminets färg är gulgrön och eftersom det är ett vattenlösligt vitamin färgas urinen gul när man tar vitamin B2. B2 används även som färgämne i livsmedel och har då beteckningen E101. 

Varför behöver vitamin B2?

B2 är viktigt för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein. Det ingår som del i flera koenzymer (kemiska föreningar som bidrar till att få andra kemiska reaktioner att ske) och enzymet glutationreduktas som gör att den viktiga antioxidanten glutation kan fungera. 

B2 medverkar till att andra viktiga B-vitaminer omvandlas till sin aktiva form. Det gäller B3, B6 och folat (folsyra).B2 är också viktig för de röda blodkropparna och det verkar underlätta upptag av järn.
Sammantaget bidrar vitamin B2 till energiomsättning, normala röda blodkroppar, hår, hud och naglar, slemhinnor, nervsystemet, vår synförmåga och normal omsättning av järn.

Hur får jag i mig vitamin B2 från kosten?

Riboflavin finns i många olika livsmedel. Bra källor till vitaminet är inälvsmat, kött, svamp, nötter och mandlar, kokt spenat, sparris, ägg och quinoa.

Mjölk och mjölkprodukter innehåller också riboflavin. Om mjölk lämnas framme i solljus förloras dock en stor del av det aktiva vitaminet. För att skydda riboflavinet mot ultraviolett ljus ersatte livsmedelsproducenter över hela världen mjölkflaskan i glas med en förpackning av papp.


 Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!