Vitaminguiden

Vitamin B12 (Cobalamin)


2 min lästid
Vitamin B12 (Cobalamin)

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

Allmänt om B12 (Cobalamin)


Vitamin B12 var det sista av vitaminerna som upptäcktes och heter cobalamin, eftersom vitaminets kemiska struktur innehåller en kobolt-atom.
1926 upptäcktes att en särskild form av anemi kunde avhjälpas om man åt stora mängder lever. Med det dröjde två decennier till innan man kunde identifiera vitaminet från lever.. 

Varför behöver kroppen vitamin B12?


B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda vitaminet folat, aminosyran metionin och flera signalämnen som t ex serotonin, dopamin och melatonin. Tillsammans med folat är B12 viktigt för immunförsvaret och blodbildningen. B12 är också viktigt för vårt nervsystem, vårt humör,att cellerna ska kunna dela sig, omsättning av kolhydrater, protein och fett och B12 bidrar även till normala nivåer av homocystein. Homocystein är en aminosyra som bildas vid ämnesomsättningen. Höga värden av homocystein är kopplade till hjärt-kärlsjukdom.

Till skillnad från andra vattenlösliga vitaminer kan B12 lagras i levern i upp till tre år.

Hur får jag i mig vitamin B12 via kosten?


B12 hittar du i lever, fisk, skaldjur, äggula, kött, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade livsmedel, kan innehålla lite B12.

Nedbrytning och upptag av B12 är lite krångligt. B12 frigörs från maten i magsäcken med hjälp av saltsyra och proteas (ett enzym). Sen ska det bindas till intrinsic factor (ett protein) för att därefter kunna tas upp i tunntarmen. Äldre och personer med nedsatt matsmältning, men även veganer och vegetarianer, riskerar att inte få i sig tillräckligt med B12 om matsmältningen inte fungerar så bra, eller för att B12 främst återfinns i animaliska livsmedel.


 Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

A white pill

Vitamin B12

Mentalt välmående Fokus, minne och koncentration Energi
Orange pill

Mega B Komplex

Mentalt välmående Hår, hud och naglar Energi
Järn

Järn

Immunförsvar Hår, hud och naglar Fokus, minne och koncentration Energi
Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Yellow pill

Multivitamin

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz