Vitamin B12 (Cobalamin)

 

Allmänt om B12 (Cobalamin)


Vitamin B12 var det sista av vitaminerna som upptäcktes och heter cobalamin, eftersom vitaminets kemiska struktur innehåller en kobolt-atom.
1926 upptäcktes att en särskild form av anemi kunde avhjälpas om man åt stora mängder lever. Med det dröjde två decennier till innan man kunde identifiera vitaminet från lever.. 

Varför behöver kroppen vitamin B12?


B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda vitaminet folat, aminosyran metionin och flera signalämnen som t ex serotonin, dopamin och melatonin. Tillsammans med folat är B12 viktigt för immunförsvaret och blodbildningen. B12 är också viktigt för vårt nervsystem, vårt humör,att cellerna ska kunna dela sig, omsättning av kolhydrater, protein och fett och B12 bidrar även till normala nivåer av homocystein. Homocystein är en aminosyra som bildas vid ämnesomsättningen. Höga värden av homocystein är kopplade till hjärt-kärlsjukdom.

Till skillnad från andra vattenlösliga vitaminer kan B12 lagras i levern i upp till tre år.

Hur får jag i mig vitamin B12 via kosten?


B12 hittar du i lever, fisk, skaldjur, äggula, kött, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade livsmedel, kan innehålla lite B12.

Nedbrytning och upptag av B12 är lite krångligt. B12 frigörs från maten i magsäcken med hjälp av saltsyra och proteas (ett enzym). Sen ska det bindas till intrinsic factor (ett protein) för att därefter kunna tas upp i tunntarmen. Äldre och personer med nedsatt matsmältning, men även veganer och vegetarianer, riskerar att inte få i sig tillräckligt med B12 om matsmältningen inte fungerar så bra, eller för att B12 främst återfinns i animaliska livsmedel.


 Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!