Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizVitamin B1 (Tiamin)
Allmänt om vitamin B1
Under sent 1800-tal upptäckte forskare att en kost utan vitamin B1 (tiamin) ledde till neurologiska problem (Beriberi).
Varför behöver vitamin B1?
I kroppen spelar vitamin B1 en mycket viktig roll som koenzym, och möjliggör på så vis att kroppen kan bilda energi i cellerna, att musklernas sammandragning vid arbete fungera och att överföring av nervsignaler fungerar som det ska. Särskilt viktigt är vitaminets rolls om möjliggörare av att bilda energi för hjärnan och nervsystemet. Magnesium är ett mineral som behöver finnas tillgängligt i kroppen för att vitamin B1 ska kunna omvandlas till biologiskt aktivt koenzym.
Hur får jag i mig vitamin B1 från kosten?
Bra källor till vitamin B1 är fläskkött, inälvsmat, lax, solrosfrön, ärtor och bönor, havregryn och nötter.
Vitaminet tas upp i tunntarmen. Om vitaminet hettas upp över 100 grader förstörs det. Vid matlagning är det därför bäst att koka, ångkoka eller steka maten lätt för att behålla det mesta av vitaminet i maten. De flesta vitaminerna förstörs om de utsätts för höga temperatur under lång tid. Vitamin B1 klarar dock kyla och förstörs inte vid nedfrysning.
Alkohol hindrar upptaget av vitamin B1 i tunntarmen.
Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!