Kost & näring

Vattenkrasse – den supernyttiga mirakelörten!


3 min lästid
Vattenkrasse – den supernyttiga mirakelörten!

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vattenkrasse – den okända supernyttiga mirakelörten!

Att vattenkrassen, eller källfräne som den egentligen heter, är nyttig har man vetat länge, med det är först på senare år som studier visat att den kanske är den nyttigaste ört som finns. Vattenkrasse innehåller massor av vitaminer och viktiga mineraler, bl a ger den A-vitamin som är bra för synen, huden och immunförsvaret.

Vattenkrasse är en gammal flerårig ört med kryddstarka näringstäta blad. Den har en lite frän senapssmak som påminner om rädisa och vanlig smörgåskrasse. Den peppriga smaken kommer från senapsoljan i plantan och stimulerar både smaklökar och matsmältning. De späda ljusa bladen innehåller mindre senapsolja och har därför mildare smak. De mörkgröna bladens kryddighet sätter piff på det mesta.

Vattenkrasse är ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Den innehåller över 50 viktiga mineraler och vitaminer. Exempelvis innehåller den mer C-vitamin än apelsiner, mer E-vitamin än broccoli, mer kalcium än mjölk och mer folat än bananer. Den har också höga nivåer av järn, som tack vare den stora volymen C-vitamin absorberas bättre av kroppen än järnet i många andra grönsaker. Flera senare studier har dessutom visat att vattenkrasse kan minska risken för vissa typer av cancer.

I en undersökning på William Paterson University i New Jersey i USA kom vattenkrasse på en överlägsen första plats när det gällde innehåll av nyttiga vitaminer och mineraler. Broccoli, som alltid ansetts som superfood, hamnade på blygsamma 19:e plats. 

Vattenkrassen lär ha varit stapelvara för det gamla romarrikets soldater som sägs ha ätit den för att få ökad energi.

Medicinens fader, Hippokrates, sägs ha använt örten för att behandla sina patienter. Enligt historien byggde han sitt första sjukhus nära en porlande bäck just för att få tillgång till färsk vattenkrasse att behandla sina patienter med.

Vattenkrassen är en medlem av den korsblommiga familjen, tillsammans med grönkål, broccoli, ruccola och brysselkål. Just korsblommiga grönsaker med gröna blad (andra exempel är mangold, spenat, grönkål, kinakål och vattenkrasse) är växter du bör äta mycket av om du vill främja hälsan genom maten.

Är det lätt att odla vattenkrasse själv?

Ja, vattenkrasse behöver ingen jord för att gro. Du kan så fröna tätt på ett dubbelvikt hushållspapper eller på bomull på ett fat. Håll sådden fuktig. Efter några dagar gror fröna och inom en vecka kan du skörda din egen krasse.

 

Källor:

https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm

http://blog.lifeextension.com/2016/11/watercress-wins-battle-against-cancer.html

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/2/504/4649753

Thomson B et al. Asian Pac J Cancer Prev. 2002;3(4):319-324.

Anna Dandenell, Certifierad personlig tränare och coach, Toppfysik

 

White pill

Vitamin C

Immunförsvar Hår, hud och naglar Energi
Boosta din hälsa med vitamin c och acerola

Vitamin C + acerola

Immunförsvar Hår, hud och naglar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz