Science

Vårt magiska mänskliga mikrobiom


2 min lästid
Vårt magiska mänskliga mikrobiom

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz
Vårt mänskliga mikrobiom består av mikroorganismer som är uppbyggda av bakterier, svampar, protozoer och virus. Dessa mikroorganismer lever inuti och utanpå kroppen och återfinns i områden som mag-tarmkanalen, på huden, i mun, vagina, anal och i lungorna.

Vårt mikrobiom utgör en grundstomme för att vi ska kunna hålla oss friska. Som tack för att bakterierna tar tuffa kamper för oss ger vi dom ett hem i våra kroppar och mat på bordet genom behövliga näringsämnen.

Merparten av den forskning som har gjorts på vårt mänskliga mikrobiom har fokuserat på mag-tarmkanalen. Så, hur exakt stödjer dessa mikroorganismer stödjer vår hälsa? Jo, de hjälper oss bland annat att:

  • Bygga och reglera immunförsvaret
  • Smälta mat och utvinna näringsämnen
  • Skydda mag -tarmkanalen mot skadliga patogener som bakterier och virus
  • Producera vitaminer som kroppen inte kan producera på egen hand
  • Producerar hälsofrämjande kortkedjiga fettsyror

 

Allas våra mikrobiorm är helt unika i likhet med t.ex. våra fingeravtryck. Det innebär att även inom en familj som utsätts för liknande virus och bakterier samt äter samma kost skiljer sig varje individs bakterieflora - d.v.s. bakterierna i mikrobiomet.

Visste du att man idag på många sjukhus smörjer in en bebis som föds med kejsarsnitt med sekret från mammans vagina för att bebisen ska kunna bygga upp ett eget motståndskraftigt mikrobiom? Bebisen går nämligen annars miste om mammans livsviktiga bakterier som den får med sig när den passerar förlossningskanalen. 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz