Vad du bör känna till kring tillverkning av kosttillskott

Nu ska vi gå igenom vad du måste veta - och få tillgång till att veta - när du investerar i kosttillskott.

 

Kosttillskott är till stor del en oreglerad marknad och det finns en uppsjö av preparat. För att få en tydligare bild av skillnaden mellan olika tillskott ska vi titta närmre på vad du som konsument bör känna till innan du handlar och använder dig av kosttillskott. 

 

Men först; låt oss göra en jämförelse med hygienprodukter. Om vi använder oss av 100 olika schampon så kommer de alla med största sannolikhet att tvätta bort smuts från vårt hår, men vissa - eller rättare sagt de flesta - kommer även att lämna spår av syntetiskta färg- och doftämnen, kemikalier, utspädningsämnen och hormonstörande ämnen på vår hud. De förstör inte bara hudens naturliga pH-balans och bakterieflora utan tar sig även in i kroppen genom huden och vidare via blodbanan till våra organ och vävnader. När vi ser det framför oss är det inte så lockande att köpa den största och billigaste flaskan längre eller hur?

 

När det kommer till kosttillskott finns även här en uppsjö av produkter på marknaden, men vissa är tillverkade av hög kvalitet och andra innehåller ämnen som är svårupptagliga eller direkt störande för kroppen. Eftersom kosttillskott bygger på att vi ska få i oss näringsämnen som tas upp direkt av våra vävnader är det extra viktigt att de håller mycket hög kvalitet. Men för att veta om en produkt håller just hög kvalitet eller ej måste man läsa det finstilta och syna varje ingrediens, ta reda på varifrån råvarorna kommer och känna till tillverkningsprocessen. Det ställer höga krav på en konsument - i likhet med andra produktområden inom kost, hygien och städning. 

 

Det vi som konsumenter kan göra för att försäkra oss om att det vi äter är av bra kvalitet är att välja producenter som väljer råvaror från ekologiska odlingar, helst från egna farmer, och som tillverkar produkterna enligt strikta kontroller i egna fabriker. Tillverkarna ska även använda sig av oberoende kontrollorgan för att säkerställa absolut högsta nivå. På så sätt kan de kontrollera hela tillverkningskedjan och veta att det inte finns t.ex. rester av läkemedel i en produkt eller att den fylls med dåliga anti-klumpmedel och andra potentiellt skadliga tillsatser.

 

Seriösa tillverkare som inte tummar en millimeter på produkters högsta klass låter hellre produktionen ligga nere om de inte har kunnat tillgå en tillräckligt hög kvalitet under en viss säsong av en råvara. Om någon form av kontaminering upptäcks måste hela den aktuella satsen kasseras.

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!