Kost & näring

Vad är skillnaden mellan tillskott och tillskott?


3 min lästid
Vad är skillnaden mellan tillskott och tillskott?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är skillnaden mellan tillskott och tillskott?

Det finns massvis med olika tillskott ute i handeln. Man hittar dem på nätet, hälsokostbutiker, matvarubutiker, hos terapeuter, på bensinmacken (!?), på apoteket och säkerligen på många fler ställen som inte har räknats upp här. Och alla är helt enkelt bäst. Eller hur? Men när du tittar på innehållsförteckningen skiljer de sig åt mellan tillskott som säger att de ska vara bra för samma sak. Så hur ska du veta vilket du ska välja?

Det är en djungel. Så enkelt är det, men här kommer några tips!

Du får vad du betalar för

Det är skillnad på tillskott och tillskott och du får ofta vad du betalar för. Bara för att det står B-komplex på burken är innehållet av de olika B-vitaminerna inte samma mellan olika märken. Det kan skilja sig mycket åt. Billigare tillskott innehåller oftast lägre mängd av vitaminerna än vad dyrare tillskott gör. Och även om det står 150 % av DRI betyder det inte att du tar upp allt som finns i tillskottet. Vi kan aldrig ta upp 100% av innehållet i maten eller tillskotten vi äter. Så har du då ett väldigt lågt innehåll av vitamin eller mineral i ditt tillskott du köper kommer du inte få i dig så mycket av näringsämnena, och kanske mindre än vad du behöver. Alltså kastar du pengar i sjön.

Vad är näringsämnet bundet till?

En annan sak du säkert har hört är att det finns olika former av till exempel kalcium och magnesium. Du har säkert läst reklam om att en form är mer lättupptaglig än en annan och att andra former är bra om man är hård i magen till exempel. Det man menar då är att det till exempel finns olika saltföreningar av magnesium eller kalcium i tillskottet. Magnesium och kalcium är grundämnen. De kan inte finnas i ren form i tillskott, utan finns alltid som en förening mellan två eller flera ämnen. Vissa av de här föreningarna är svårare för kroppen att bryta ner och ta upp, och det hänger ihop med grundläggande kemi. Ämnet som tillskottet är bundet till kan i sin tur ha en effekt på kroppen, så ibland väljer man tillskott även utifrån den effekten. Det är fallet med magnesium där man väljer magnesiumoxid om man behöver mer skjuts på magen. De magnesiumtillskott som du hittar på wellon.se är bundna till bisglycinat, malat och oxid. I magnesiumbisglycinat är magnesium bundet till aminosyran glycin. Eftersom kroppen känner igen aminosyran har kroppen lätt för att ta upp just den här formen av magnesium. Så vilket tillskott du väljer har betydelse för vad du vill uppnå. 

Vad ska man välja?

Om man inte vill ta så många tabletter kan det räcka med multivitamin i förebyggande syfte. Alltså att du ser till att du inte får brist på något näringsämne. Men har man besvär räcker inte de doserna som finns i multitillskott. Då behöver man högre dos, och det hjälper vi till med på Wellon. 

Kvalitet med Wellon

På Wellon är vi noga med vilka tillskott vi erbjuder våra kunder. I vårt sortiment har vi endast produkter av hög kvalitet, och samarbetar bara med tillverkare som har rena tillskott och tillverkningsprocessen är kvalitetssäkrad. 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz