Kost & näring

Trött på obalanser i hyn?


3 min lästid
Trött på obalanser i hyn?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Trött på obalanser i hyn? Stress kan påverka mer än vad du tror. Dessa nycklar livar upp huden – inifrån och ut. Ta en titt (och ett djupt andetag)!

Stress kan visserligen ge oss tillfälligt fokus och en boost av energi när vi behöver det under tillfällig press, så tekniskt sett är det inte farligt i sig. När stressen däremot blir långsiktig riskerar den att bidra till olika stagnationer och obalanser i kroppen. Att konstant befinna sig i stress, eller ett så kallat kamp- och flyktläge, har nämligen stor inverkan på olika cirkulationssystem – exempelvis blod, lymfa, signalsubstanser och även känslornas egen kemi.

Vi vill ju att dessa system har rätt förutsättningar till optimala flöden eftersom detta bidrar till vårt allmänna fysiska och mentala välmående. Men, i kronisk stress blir kroppens allra första prio i stället att ge företräde till centrala organ som hjärna, hjärta och lungor för att helt enkelt hålla oss vid liv – en strategi som är tänkt att skydda oss mot de olika stressfaktorerna. Med andra ord prioriteras särskilda livsnödvändiga funktioner, samtidigt som kroppen också skär ned på andra funktioner som anses mindre viktiga så som förbränning, fertilitet, och hår-, hud- & nagelkvalitet.

Så, när det kommer till hyn och eventuella obalanser här finns det bland annat nerver och blodkärl längre ner i huden som faktiskt kan sammankopplas med just hudkvaliteten. Olika temperaturer kan till exempel ge oss en ledtråd om detta samband, eftersom upplevelsen av kyla och värme kan få kärlen att dra ihop sig eller expandera, vilket exempelvis kan få både hudens färg och känsel att ändras. Men – gissa vad som även påverkar sammandragning av kärlen, och därmed också blodcirkulationen i huden? Ja men visst – stress!

Nedsatt blodcirkulation, ofta tillsammans med andra stagnerade system, kan därför påverka hudens näringstillförsel och i sin tur dess utseende. Verktyg vi kan ha till hands för att hantera stress, utöver att se till att kroppen får i sig tillräckligt med resurser så som energi och näring för att ta hand om huden, blir därför viktiga även för en välmående hy.

Ett särskilt tips som kan vara en bra början är medveten andning. Ta exempelvis 5 minuter i din vardag, när det passar dig, bara till att fokusera på andningen. Ända ner i magen, in och ut genom näsan. Andra förslag är:

  • Självinventering, till exempel i form av dagboksskrivande eller tacksamhetsövning
  • Yoga och mjuk stretching
  • Spendera tid i naturen
  • Massage, till exempel gua sha i ansiktet eller i riktning mot hjärtat på övriga kroppen för att stötta cirkulationen
  • En kreativ hobby, som till exempel inkluderar någon form av handarbete

Det är så lätt hänt att bara fortsätta i samma spår och ignorera vikten av återhämtning och egenvård som en given del av vardagen, men du förtjänar att må bra – inifrån och ut. Har du testat allt annat kan det därför vara värt att prova detta för att gå djupare i detektivarbetet. Känn efter vad som kan få just dig att känna dig avslappnad och må bra, då dessa hjälpmedel bör vara anpassade efter dig och din unika situation för att bli en hållbar self care-rutin.

Så, ta ett djupt andetag redan nu – och du har redan börjat!

Vill du stötta din hud med vitaminer kontakta oss för att få din personliga mix eller gör vår kostnadsfria hälsoanalys. 

Orange pill

Mega B Komplex

Mentalt välmående Hår, hud och naglar Energi
A red pill, exactly as in the Matrix

Omega-3 från plankton

Mentalt välmående Immunförsvar Fokus, minne och koncentration
White pill

Biotin

Hår, hud och naglar Mage och matsmältning Energi
White pill

Zink

PMS och klimakteriebesvär Immunförsvar Hår, hud och naglar
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz