Testosteron och näringsämnen

Testosteron och näringsämnen

Testosteron är ett könshormon som främst förknippas med män och pojkars utveckling till män. Men faktum är att kvinnor också bildar testosteron, om än i liten mängd. Testosteron behövs för muskeluppbyggnad och muskelstyrka, bentätheten, sexualdriften och den sexuella njutningen och bidrar till att minska kroppsfettet. Normala nivåer av hormonet bidrar också till bättre humör och välmående generellt.


Normalt når mäns testosteronproduktion sin topp runt 20-årsåldern. Därefter håller sig nivåerna generellt sett stabila i vuxen ålder, och börjar minska successivt någonstans i 50-årsåldern. Hos män med övervikt och kroniska sjukdomar minskar testosteronet snabbare. 20% av männen över 60 år har låga testosteronnivåer. Höga nivåer av testosteron har ett samband med manligt håravfall, akne och kraftig kropps- och ansiktsbehåring.


Problem det talas tyst om

På senare år har det kommit forskningsrapporter med oroande resultat. Det har skett en stor förändring avseende spermiekvaliteten och antalet spermier hos män de senaste 40 åren. Forskarna är osäkra på orsaken till detta faktum, men det finns teorier om att ökad förekomst av hormonstörande ämnen i vår livsmiljö har viss påverkan.


Ett annat problem det talas tyst om, kanske framförallt för att män inte är lika vana att tala om sina känslor och om hur de mår, är tidiga symtom på testosteronbrist.


Symtom som kan visa på brist på testosteron är kraftlöshet, impotens, minskad muskelmassa, sömnproblem, trötthet, bukfetma, håglöshet och nedstämdhet.


Vad kroppen behöver för att bilda testosteron

Flera faktorer påverkar kroppens förmåga att bilda testosteron. Hormonet bildas i flera steg från kolesterol, och i processen behöver flera näringsämnen finnas närvarande. Dessutom påverkar faktorer som stress, träning och kosten bildandet av testosteron.


Eftersom testosteron bildas från kolesterol är det viktigt med bra fettsyror. Vitamin B3 är nödvändigt för flera steg i processen, och B3 behövs också för att receptorer som binder testosteron ska fungera. Järn är också nödvändigt. Det är ovanligt att män har brist på järn, men om man har en strikt vegansk eller vegetarisk kost finns ofta behov av tillskott av järn, eftersom järn i animalier är mycket lättare för kroppen att ta upp och använda jämfört med järn som finns i vegetabilier.


Zink är ett annat viktigt näringsämne som i kroppen är nödvändigt för att kunna bilda både spermier och hormoner. Det är faktiskt så att nedsatt erektionsförmåga kan vara ett tecken på zinkbrist, liksom låga nivåer av spermier.


Tips för naturligt hög produktion av testosteron

  • Träna styrketräning om du inte redan gör det. Övningar som marklyft, knäböj och bänkpress är extra bra övningar för att trigga igång testosteronproduktionen
  • Se till att du får i dig tillräckligt med B3, zink, järn och bra fettsyror.
  • Undvik långvarig stress
  • Se till att få tillräckligt med sömn för återhämtning
  • Ät en balanserad och varierad kost med tillräckligt med protein och bra fett, undvik processad mat och snabba kolhydrater och ät så mycket ekologisk odlad mat du kan.

Det är viktigt att komma ihåg att tipsen inte kommer att ge förhöjda testosteronnivåer relativt en normal nivå, utan kan bidra till att öka produktionen av testosteron om man av olika anledningar har låg produktion. Om man har låga nivåer av testosteron är det viktigt att utreda orsaken till detta.


Källor

Colborn, T et al (1997), “Bestulna på framtiden. Hotas vår fertilitet, intelligens och överlevnadsförmåga av syntetiska kemikalier?”, Täby: Ön’s bokförlag Nordin och Lövgren AB


Gropper, S.S et al, (2013), Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth: Cengage Learning


https://www.doktorn.com/sjukdomar/testosteronbrist-problemet-det-talas-tyst-om/


https://fof.se/artikel/2011/9/testosteronhalten-minskar-hos-pappor/


https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kris-i-spermiefabriken

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!