Tackla höstmörker och kyla med hemgjord energi

Skenande elpriser och försvinnande ljus och värme kan kännas mindre positivt men kom ihåg att du är ett kraftverk och att DU kan skapa energi, hålla värmen och humöret uppe genom att röra på dig. Dessutom kanske du inspirerar andra och vad är väl bättre än att spara naturresurser, pengar och umgås samtidigt?

 

  • Promenad eller jogg i dagsljus – ta vara på ALLA chanser du kommer åt att röra på dig i dagsljus. Forskningsstudier visar att naturligt dagsljus, även när det är molnigt är bättre för hjärnan och alla humörpåverkande hormoner än artificiellt ljus.
  • Besök ett växthus – är det för eländigt väder eller du vill ha miljöombyte leta reda på en vinterträdgård eller ett större växthus.
  • Tänd ljus – varför inte prova att stöpa eller tillverka egna ljus? Och investera i en solcellslampa? Flera handlare säljer fönsterlampor för inomhusbruk.
  • Delad aktivitet ger dubbel energi - Dansa, besök utegymmet, simma, ha sex, cykla, städa, fixa i trädgården, gärna tillsammans med någon eller några andra.
  • Träffa vänner – gör någon av ovanstående aktiviteter tillsammans innan soffhänget, middagen eller krogbesöket.

 

Allt behöver inte planeras. Vissa situationer kan erbjuda spontant skapande av energi. Se till att du har bra utomhusträningskläder – om bussen t ex är försenad är det praktiskt att dina ytterkläder håller för en 20 min promenad.

Kom också ihåg att skratt värmer inifrån. Planera in någon kul sak i veckan, till exempel en charadkväll med nära och kära. Det ger både energi och värme på många olika vis.

Anna Dandenell, Certifierad personlig tränare och coach, Toppfysik

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!