Kost & näring

Ta hand om dig - en yogisk inspiration


4 min lästid
Ta hand om dig - en yogisk inspiration

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Ta hand om dig - en yogisk inspiration

De flesta av oss vill ta väl hand om oss själva. Sätten och lärorna att inspireras av och göra detta på är många. Det kan också vara svårt att navigera sig fram till vad som är rätt för en själv vid en viss punkt i livet. Därtill är vi alla olika och har olika behov, vilket är en ganska viktig poäng. När det kommer till hälsa och välmående är det inte one size fits all. Vi tänkte bidra med lite inspiration från yogan. 

Ordet yoga betyder förening, och det som åsyftas är atman och brahman, som enkelt översatt betyder kropp och själ/sinne. Vad i vi i väst kanske först och främst tänker på när vi hör ordet yoga är den fysiska formen av yoga och det är vanligt att yoga associeras med smidighet och komplicerade kroppspositioner, så kallade asanas. Det finns dock många olika inriktningar inom yoga och yoga är så mycket mer än en fysisk praktik. Det är en hel filosofi och ett sätt att leva om man så vill. Här nedan kan du läsa om några delar som handlar om att ta hand om sig själv om sin hälsa. 

En vanlig praktik inom yogan är att börja dagen med en kall dusch. Man börjar med att vänja fötter, händer, armar och ben vid det kalla vattnet och masserar samtidigt huden. Gravida och menstruerande kvinnor avråds från kalla duschar liksom individer som har reumatism, hjärt - kärlsjukdom eller feber. Enligt den yogiska filosofin bidrar kalla duschar till att kapillärerna öppnar upp och ökar blodcirkulationen i kroppen, vilket bidrar till att du håller värmen. Med tiden kommer kroppen att klara att hålla värmen uppe när du duschar kallt. Praktiken och kunskapen bakom kalla duschar kallas Ishnaan och innefattar “den samlade kunskapen inom hydroterapi”. Enligt yogans sätt att se det bidrar regelbundna kalla duschar till att du behåller hudens lyster, öppnar upp kapillärerna, “flushar” de inre organen, håller blodets kemi ungt och hälsosamt och bidrar till bättre funktion i kroppens körtlar. 

Inom yogan finns också tankar om hur vi förbereder kroppen inför sömn så att det blir lättare att slappna av och somna. Du kan testa stegen här nedan själv och se hur det funkar för dig:

  • Träna - gör yoga och meditation för att hjälpa kroppen att slappna av så att du kan processa den stress du har utsatts för under dagen. 
  • Inga stora måltider - det blir lättare för lever och matsmältning om du inte har ätit en stor måltid minst två timmar innan du går och lägger dig. Men gå inte heller till sängs hungrig eftersom du vaknar lättare under natten då. 
  • Borsta håret - med en träborste/träkam
  • Drick ett glas vatten
  • Tvätta fötterna - med kallt vatten, torka dem med en frottehandduk och massera in dem med mandelolja. Under tiden du gör detta, föreställ dig att dagen och andra ting som tillhör världen utanför glider längre från dig och att du glider in i en sfär som är lugn och trygg. En tanke inom yogan är också att man tonar in till ett kosmiskt gemensamt medvetande.  
  • Lägg dig på rygg - andas långa djupa andetag. Slappna av medvetet i hela kroppen. 
  • Lägg dig på höger sida - när du känner dig avslappnad. Då kommer du också andas genom vänster näsborre som enligt ett yogiskt sätt att se det bidrar till lugn och ro i kropp och sinne

Camilla, kost- och näringsterapeut och yogalärare

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz