Räfflade naglar - Varför och hur åtgärdar man?


7 min lästid
Precis som vårt hår växer naglarna kontinuerligt genom livet. För vuxna tar det cirka 4-6 månader för naglarna att växa ut, och för barn växer de betydligt fortare, med cirka 3 månader.

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Räfflade naglar - Varför och hur åtgärdar man?

På många sätt är våra naglar ett fönster in till vår hälsa. Naglarnas utseende kan i viss mån ge oss tecken på eventuella sjukdomar samt närings- och vitaminbrister. I den här texten kommer du lära dig mer om naglar, vitaminer och näring, och vad du kan göra för att både du och dina naglar ska må bättre. Innan du läser vidare, kom ihåg att på Wellon fokuserar vi på vitaminer och mineraler, och därför väljer vi att skriva mer om det, och mindre om till exempel nagelvård och hudvård.

I den här texten får du lära dig mer om:

  • Naglar och vad de behöver för att växa
  • Räfflade naglar - orsaker och åtgärder
  • Randiga naglar - orsaker och åtgärder
  • Vitaminer och naglar
  • Skivade naglar
  • Naglar som sjukdomstecken

 

Våra naglar

Precis som vårt hår växer naglarna kontinuerligt genom livet. För vuxna tar det cirka 4-6 månader för naglarna att växa ut, och för barn växer de betydligt fortare, med cirka 3 månader. 


Naglarna är uppbyggda av tre lager, där huvudingrediensen är keratin. Keratin är ett protein som främjar tillväxten samt ger våra naglar dess styrka. För att naglarna ska kunna växa och må bra behöver vi därför tillföra kroppen de huvudsakliga komponenterna som bygger upp samt främjar keratinproduktionen. Dessa består av bland annat protein, zink, järn, kisel, A- och C-vitamin, samt B-vitaminer inklusive biotin. 


En brist på en eller fler av dessa näringsämnen kan leda till en förändring i naglarnas struktur, form och även färg. Vi kan därför i viss mån använda våra naglar som ett verktyg för att få en bättre förståelse för kroppens inre mående, genom att vara uppmärksam på förändringar som sker i naglarnas utseende, och vad det kan betyda. 


Räfflade naglar


Räfflade naglar är vanligt, och visar sig som vågräta eller lodräta linjer på naglarnas yta. Det kan bero på flera saker, bland annat åldrande, uttorkning, stress, brist på zink, järn, B-vitaminer eller protein, eller eventuell underliggande sjukdom och medicinska tillstånd. 

Ett bra sätt att hålla koll på ditt näringsintag är Wellon-appen. Här kan du även få råd från våra näringsexperter för mer djupgående expertis, navigering kring passande kosttillskott, samt personlig rådgivning kring hur du ska ta dina tillskott, för optimalt näringsupptag. 


För en sund hälsa i allmänhet och en sund nagelhälsa i synnerhet rekommenderar vi på Wellon alltid en balanserad kost. Kosttillskott rekommenderas alltid som ett tilläggs alternativ för att optimera kroppens näringsstatus när kosten inte räcker till.  


Du kan scrolla igenom hela vårt utbud för hud, hår och naglar här

Varför har jag räfflade naglar?

Kort svar? Det beror på. Vertikala räfflor är ofta kopplade till det naturliga åldrandet av naglarna. Detta för att kroppen och även naglarnas cellförnyelseprocess bromsas med åldern, som i sin tur kan resultera i en ojämn nagelyta. Men vertikala räfflor kan också bero på någon av orsakerna du nyss har läst om, som till exempel brist på A- eller B-vitamin eller järnbrist.

Horisontella räfflor, kända som Beau’s linjer, kan indikera problem med nageltillväxten. Detta kan vara en indikation på bland annat perifer kärlsjukdom, allvarlig zinkbrist, okontrollerad diabetes, eller andra sjukdomar. Även var dessa räfflor befinner sig på nageln, samt djupet på räfflorna, kan ge en indikation på allvaret av en eventuell underliggande sjukdom och/eller medicinska tillstånd.

Om dina räfflade naglar beror på att du har en brist på viktiga näringsämnen, så är det bra att fokusera på att förbättra din kost och/eller testa kosttillskott. 

 

Varför har jag randiga naglar?

Skälen till randiga naglar kan vara många, precis som för räfflade naglar. Beroende på om det är Mee’s liner eller Muechrcke liner kan det handla om att en brist på viktiga näringsämnen så som zink och protein, eller vara ett tecken på sjukdom eller en överbelastning av tungmetaller i kroppen (även om det är mindre vanligt).

Om du upptäcker en mörk rand eller mörka fläckar, ska du alltid kontakta vården. Den här typen av ränder är mer ovanliga och kan vara ett tecken på hudcancer (malignt melanom).

Om du tror att du lider av brist på vitaminer eller näring bör du antingen förändra din kost eller börja äta kosttillskott. Båda åtgärderna kan öka chanserna till bättre hälsa och sundare naglar. 


Hos Wellon ingår alltid kostnadsfri konsultation med våra näringsexperter. De är perfekta att fråga tips och råd som kan hjälpa med sundare naglar och bättre hälsa just för dig.

 

Vilka vitaminer och mineraler stärker naglarna?

B-vitaminer inklusive biotin, zink, A-, C- och D-vitamin, kisel och järn brukar nämnas i samband med nagelhälsa, av goda skäl. Även protein, kalcium och magnesium har visat sig ha en positiv effekt för naglarna. Tillsammans bidrar de till att stärka upp dina naglar och även ditt hår. 


En kost för att optimera din nagelhälsa består av naringsrika matkällor så som gröna bladgrönsaker rika på kalcium, A- och C-vitamin; järn, biotin, D-vitamin och protein från fisk, fågel och frön, samt kisel och magnesium från fullkorn och baljväxter. Du kan också välja kosttillskott om du vill göra det lite enklare.

Vi på Wellon erbjuder personliga vitaminer på prenumeration, och grunden för just din prenumeration är ett vitamin-test, där du svarar på ett antal frågor om din livssituation och dina hälsomål. På det sättet får du bästa möjliga kosttillskott framtagna just för dig.

 

Vad saknas i kroppen när naglarna skivar sig?

I de flesta fall rör det sig om det finns en brist på A- och D-vitamin, biotin, kalcium, kisel eller magnesium. Men det kan också bero på kraftiga nagellacksborttagningsmedel (puh, vilken tungvrickare) eller om du har använt starka rengöringsmedel. Våra naglar tycker inte om att bli för torra, nämligen.

Om du vet att du använder starka kemikalier (som till exempel rengöringsmedel) när du städar eller grejar med hobbies, försök dra ner på det och använd alltid handskar. 

 

Kan man se på naglarna om man är sjuk?

Ja, på sätt och vis kan man det. Naglarna är som sagt ett fönster till vår hälsa. Men försök att vara återhållsam med att dra för stora slutsatser genom att titta på dina naglar. Naglarnas utseende kan ge vissa ledtrådar om din hälsa, och även sjukdomar, men det är viktigt att komma ihåg att även om vissa nagelförändringar kan peka på underliggande näringsbrist, är det inte alltid ett tecken på sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta förändringarna i naglarna är ofarliga. Om du upptäcker märkbara förändringar i dina naglar som kvarstår eller väcker oro, är det bäst att konsultera med en vårdgivare. De kan hjälpa till att utvärdera ditt tillstånd, och om nödvändigt, hänvisa dig till ytterligare tester eller behandling.

 

Vad är det vita på naglarna?

De vita fläckarna som ibland dyker upp på naglarna som målarfläckar är ganska vanliga och oftast beror på brist på kalcium, zink och/eller kisel. I vissa fall kan det tyda på järnbrist eller andra underliggande hälsotillstånd. Dessa fläckar går oftast bort med hjälp av specifika vitamintillskott. 


Om du konsekvent upplever många vita fläckar eller andra förändringar i dina naglar, kan det vara värt att konsultera en vårdgivare för att utesluta andra möjliga orsaker.

 

Testa Wellon för dina naglar och din hälsa

Vi hoppas att du lärt dig en del nytt om naglar och deras koppling till vår hälsa. På Wellon vill vi att alla ska må bättre, och därför erbjuder vi personliga vitaminer på prenumeration.

Hos oss får du kostnadsfri konsultation med våra näringsexperter och en tjänst som bygger på över 1200 studier, alltid uppdaterad med den senaste forskningen. Våra kosttillskott består av noggrant utvalda ingredienser av högsta kvalitet.

 

Källor:

 

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22902-mees-lines

https://ijdvl.com/nails-in-nutritional-deficiencies/ 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz