Vitaminguiden

Quercetinkomplex


4 min lästid
Quercetinkomplex

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är quercetin?

Det är nog här vi ska börja. För inte nog med att ordet nästan är omöjligt att uttala, så är det inte lätt att veta vad det är, eller varför det är något man vill få i sig. Men faktum är att denna flavonoid varit mycket uppmärksammad på senare år.

Quercetin är som sagt en flavonoid. Flavonoider är en grupp ämnen som har påverkan på vår biokemi, men i sig själva inte är näringsämnen. Forskning visar att flavonoider bland annat kan verka inflammationshämmande, dämpa symtom vid allergi, påverka immunförsvaret positivt och hämma blodplättsansamlingar. Sådana ansamlingar kan vara ett förstadie till blodpropp. Sen fungerar flavonoider också som antioxidanter. Det betyder att de skyddar oss mot reaktiva syreföreningar som naturligt bildas i kroppen och kan orsaka skada på våra celler och vårt DNA. 

Flavonoiden Quercetin finns naturligt i äpple, lök, olika bärsorter, te och i rött vin bland annat. Och flavonoider hittar du generellt i rikliga mängder just i grönsaker, frukt och bär. Det är därför som de här livsmedlen bidrar till att hålla oss friska. Och det är därför vi rekommenderar att man äter rikligt med grönsaker, frukt och bär. 


När och varför kan Quercetinkomplex vara bra?

Quercetinkomplex kan man använda om man till exempel har besvär med allergi, inflammation och astma eller är ute efter en antioxidantboost.

Förutom quercetin innehåller Quercetinkomplex vitamin C, citrusbioflavonoider, bromelain, acerolaextrakt, nyponpulver och rutin, och det är just att ämnena kombineras på det här sättet som gör tillskottet så fint. 
Vitamin C känner du säkert till sedan tidigare. Vitamin C är i sig själv en antioxidant och behövs för att immunförsvaret ska kunna fungera normalt och för att kroppen ska kunna bilda kollagen till vävnader som hår, hud, naglar och skelett till exempel.
Acerola är kanske inte lika välkänt för alla. Det är ett bär som har riktigt högt innehåll av vitamin C i en form som är lätt att ta upp för kroppen.

Bromelain är ett proteinnedbrytande enzym som du hittar i ananas. Det finns främst i stammen på ananasen, men det är just bromelain som gör att det kan sticka lite i munnen och på tungan efter ett tag när du äter ananas. Och då kan man ju börja fundera på om bromelain faktiskt är bra, men det kan du var lugn med att det är. I forskning har man fått resultat som visar på att idrottsutövare återhämtar sig bättre efter hård träning när de tar tillskott med bromelain, och andra studier indikerar att bromelain kan ha antiinflammatorisk påverkan.

Nypon är en växt som är inhemsk i Sverige. Visste du att man förr använde nypon som en naturlig vitaminkälla till barn och vid ökat behov av vitaminer i samband med till exempel graviditet och amning? Halten av vitamin C är hög i nypon och nyponet har därför en antioxidativ effekt. Forskning visar även att nypon kan verka antiinflammatoriskt. 

Så har vi till sist kommit till rutin. Alla ämnen har en viss kemisk struktur, och det roliga med rutin är att quercetin ingår som del i molekylstrukturen för rutin. Så när rutin bryts ner får du alltså lite extra quercetin från tillskottet. Det är bra för då får kroppen både snabbt tillgång till quercetin, och under längre tid, eftersom det tar lite tid för kroppen att bryta ner rutin. En jämn och bra tillförsel helt enkelt. Sen indikerar forskning att rutin har antioxidativa egenskaper och kan verka inflammationshämmande. Källor: 

Acerola: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15725651/

Bromelain: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12165279/ 

Nypon: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/
Rutin: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29455557/ 

  1. Juneby. Medicinalväxter
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz