Kost & näring

Problem med förstoppning


2 min lästid
Problem med förstoppning

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Problem med förstoppning

 

Förstoppning kan vara ett jobbigt ämne som många undviker att prata om, men om du upplever problem är du långt ifrån ensam. Vad är de vanligaste orsakerna? Vad finns det för något man kan göra för att bli av med sin förstoppning?

 

Förstoppning kan vara ett jobbigt ämne som många undviker att prata om, men om du upplever problem är du långt ifrån ensam.Förstoppning är per definition när man har svårt att tömma tarmen mer än 3 gånger i veckan och det kan leda till både magknip och illamående. Helst bör man tömma tarmen 1-2 gånger per dag. Vanliga orsaker till förstoppning:

- Att man dricker för lite
- Äter mat som innehåller för lite fibrer
- Att man är orolig och/eller stressad
- Medicinering
- Graviditet och menstruation kan påverka avföringens konsistens
- För mycket stillasittande kan göra att peristaltiken störs

 

Att avföringen ligger kvar i tarmen är belastande för hela kroppen och det stör våra naturliga goda tarmbakterier. Genom att avlägsna det stillastående tarminnehållet blir man inte bara av med avfall. Man skapar en bättre miljö för tarmbakterier, får en friskare tarmflora och ett bättre näringsupptag.

Lavemang, en tillfällig lösning vid förstoppning

 

Vanliga lavemang ger oftast önskad effekt men har en retande effekt på tarmen, vilket kan bli vanebildande och man bör inte använda dem kontinuerligt. Försök istället att komma tillrätta med problemen genom att se över din livsstil, öka mängden grönsaker och frukt i din kost och drick mer vätska.

 

Magnesiumoxid hjälper vid förstoppning

 

Om du inte kommer tillrätta med problemet själv så finns det naturlig hjälp att få. Magnesiumoxid hjälper vid förstoppning och trög tarm. Magnesiumoxid ger två positiva effekter, dels blir tarminnehållet lösare, dels ökar volymen. Både dessa effekter underlättar för kroppen att ha en naturlig tarmtömning bland annat genom stimulerad peristaltik.

 

Källa:
Holistic.se

White pill

Magnesium

Stress Sömn Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz