Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizBjud på en poké bowl av smakrik streetfood från Hawaii toppad med en asiatisk touch. Här kommer ett recept på svart ris, rå lax och sesamsoja som både mättar och håller dig pigg under dagen. Du hittar de alla ingredienser i en välsorterad matbutik. Fisksås, soja och sesamolja finner du oftast i den asiatiska hyllan.
Denna poké bowl är fylld med nyttigheter och innehåller gott om fullvärdiga proteiner från lax och edamamebönor. 125 g lax per portion innehåller 15 mikrogram av det viktiga vitaminet och pro-hormonet D-vitamin. Du får även fina fettsyror från lax och avokado som hjälper hjärnan att hålla sig alert under dagen.
POKÉ BOWL, 4 PERS
BAS
- 6 dl kokt svart ris
MARINAD
- Juice från 1 lime
- 2 msk japansk soja
- 1 msk rostad sesamolja
- 1 msk fisksås
MARINERAS
- 500 g vildfångad lax skuren i kuber á ca 1,5 cm
- 1 st vårlök, finskuren
TOPPING
- 200 g edamamebönor
- 50 g böngroddar
- 1 st mango, urkärnad och skuren i kuber
- 2 st avokado, urkärnad och skuren i skivor
- 2 st romansalladsblad, strimlade
- 1 fint riven morot el. rödbeta
- 1 kruka koriander
- Sesamfrön
TILLAGNING
- Blanda soja, sesamolja, fisksås och lime till en marinad.
- Blanda ner lax och vårlök, låt dra 5 minuter.
- Ta fram 4 djupa skålar. Lägg ris i botten och toppa med alla tillbehör runt om. Garnera med sesamfrön och hackad koriander.
Tips!
Andra goda tillbehör att garnera med är rostade cashewnötter, chiliflakes eller alger. Lite riven ingefära eller en klick honung i marinaden kan också vara en god variant. Möjligheterna till en mumsig bowl är oändliga.
Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals