Omega 3

Allmänt om Omega 3

Omega 3 är fleromättade fettsyror. Fleromättade fettsyror har fler än en dubbelbindning i sin kemiska struktur. Den kemiska strukturen påverkar fettsyrans egenskaper. DHA och EPA är Omega 3 fettsyror som kroppen själv kan bilda från Omega 3 fettsyran Alfalinolensyra. Men omvandlingen av Alfalinolensyra till EPA och DHA är låg.

Varför behöver kroppen Omega 3?

Omega 3 fettsyror är en viktig del i kroppens cellmembran. Cellmembranet fungerar som cellens skydd mot miljön utanför och styr vad som släpps in i och ut ur cellen. Att cellmembranet fungerar bra är viktigt för cellernas möjlighet att få ämnen de behöver för sina funktioner och för att kunna släppa ut restämnen, så att de kan föras till kroppens reningsorgan via blodet. Framförallt har Omega 3-fettsyror en antiinflammatorisk effekt. 

De olika Omega 3 fettsyrorna har lite olika funktioner i kroppen. DHA är viktigt för normal utveckling och funktion av våra ögon och vårt nervsystemet. DHA är också viktigt är hjärnans utveckling, funktion och inlärning. DHA och EPA har visat sig kunna sänka nivån av blodfetter i blodet och kan bidra till ett normalt blodtryck.

Studier visar också att Omega 3 fettsyror kan bidra till att påverka uttrycket i våra gener, och mer specifikt gener som styr ämnesomsättning och inflammation*. Det finns också studier som visar att Omega 3 kan bidra till att minska PMS. 


Hur får jag i mig Omega 3 via kosten?

Fet fisk ( t ex sill, lax, makrill, krill) (EPA och DHA), linfrö, hampa, valnötter och mörkgröna grönsaker (Alfalinolensyra).  

 

Källor: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35266254/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23642943/ 

Linus Pauling Institute

*31.  Price PT, Nelson CM, Clarke SD. Omega-3 polyunsaturated fatty acid regulation of gene expression. Curr Opin Lipidol. 2000;11(1):3-7.  (PubMed)

*32.  Calder PC. Dietary modification of inflammation with lipids. Proc Nutr Soc. 2002;61(3):345-358.  (PubMed)

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!