Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizMidsommarmaten
Nu är midsommar här med svenskt sommarväder, grönskande ängar, dans runt midsommarstången och massor med god mat. Men hur hälsosam och näringsrik är vår midsommarbuffé? Det är dags att vi tar oss en närmare titt på några av våra midsommarklassiker.
Sill
Denna feta lilla fisk som är en riktig klassiker på bordet är full av vitaminer och mineraler så som D-vitamin, vitamin B12 och selen. Sill är även rik på omega 3 fettsyror som är viktiga för bland annat hjärnans utveckling, det är även viktigt för hjärta och blodcirkulation och för våra ögon. Omega 3 bidrar också till att minska inflammation. Sill kommer i alla möjliga former på vårt midsommarbord, funderar gärna över vilken inläggning du väljer, hur mycket socker är det i, är det en krämig inläggning eller en klar inläggning?
Lax
Lax , varmrökt, gravad och kallrökt. Samtliga har en given plats för många på buffébordet under midsommar runt omkring i Sverige.
Precis som sillen är så är laxen rik på omega 3 fettsyror som är viktiga för vår hjärna, vårt hjärta, vår blodcirkulation och våra ögon. Lax är även en källa till protein och den innehåller också viktiga vitaminer och mineraler som till exempel B12, jod och magnesium. Visste du att lax även har ett högt innehåll av D-vitamin? I kroppen reglerar vitamin D upptaget och användningen av kalcium och fosfor, som är viktiga för ett starkt skelett och friska tänder. Vitamin D är också viktigt för bland annat immunförsvarets normala funktion och bidrar till att immunförsvarets celler kan utvecklas.
Potatis
Potatis, eller gärna färskpotatis, är uppskattad av stora som små midsommarfirare. Potatis är en källa till flera vitaminer och mineraler såsom C-vitamin, vitamin B6, kalium och även fibrer. Visste du att du gör gott för din mage när du äter potatisen kall? Om du äter potatisen kall så har stärkelsen omvandlats till resistent stärkelse vilket då passerar osmält genom tarmsystemet och blir näring för våra goda tarmbakterier.
Jordgubbar
Älskade lilla gubbe, vem älskar inte jordgubbar? Detta söta röda bär är inte bara rikt på antioxidanter som till exempel C-vitamin som bland annat bidrar till immunsystemets normala funktion och främjar bildandet av kollagen. Den är även rik på folsyra och fibrer. Folsyra bidrar bland annat till att bilda nya celler och röda blodkroppar. Visste du att jordgubbar har mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat jämfört med apelsiner per kilo?
Rädisa
Att knapra på en krispig rädisa eller varför inte slanta ner den i en god sallad på midsommarbordet är något som många tycker om. Rädisor innehåller bland annat fibrer, vitamin C, kalium, kalcium och magnesium. Kalium bidrar till kroppens normala muskelfunktion och till att bibehålla ett normalt blodtryck. Magnesium behövs till exempel för kroppens normala nerv- och muskelfunktion och är viktigt för vår energiomsättning.
Ägghalvor
Ägghalvorna kan prydas till oändlighet med färgklickar och persiljekvistar. Men visste du att både äggulan och äggvitan båda är rika på protein? Ägg är också en bra källa till både vitaminer och mineraler såsom A-vitamin , E- vitamin, D-vitamin, selen och jod. Selen behövs bland annat för immunförsvarets funktion och det har vad man kallar antiviral aktivitet. Det bidrar alltså till att motverka virus i kroppen. Selen behövs också för att sköldkörteln ska kunna bilda ett av sina hormoner som kroppen behöver för att kunna bilda energi i cellerna.
Källor:
Livsmedelsverket
Wilhelmsson,P. (2021), Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens Bokförlag.