Kost & näring

Mat som peppar upp nivåerna av energi


2 min lästid
Mat som peppar upp nivåerna av energi

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Då var vi där igen. Februari. Vabruari. Tröttuari. My God vilka hjältar vi är som krigar oss igenom vintermörkret år efter år!

Om du inte redan har fyllt på i energiförråden så är det dags nu för att få mer liv i kroppen. Här tipsar vi om olika födoämnen och vad de hjälper dig med för att få mer energi under de sista vintermånaderna.

 

  • Vitamin A finns i morot, äggula och grädde. Bra för hud och slemhinnor i luftvägar samt mage och tarm det vill säga de ytor som utgör vårt första försvar mot bakterier och virus. 
  • Vitamin B6 finns i kött, fågel, bär, ost, baljväxter och gröna bladgrönsaker. Fint son snus för hormonsystemet inte minst, men hjälper också både antikroppar och vita blodkroppar att bekämpa virus, bakterier och andra mikroorganismer och ge dem ”på moppo”.
  • Vitamin C finns i broccoli, spenat, citrusfrukt och röd paprika. Behövs för att bilda antikroppar som är viktiga för ett välfungerande immunförsvar. Stärker också vårt brosk- ben och bindväv och fungerar som en ypperlig antioxidant som skyddar våra celler från skada. 
  • Vitamin D finns i fet fisk som lax, tonfisk och sardiner.  Minska risken för luftvägsinfektioner och trimmar immunförsvaret så att det reagerar effektivare mot virus och bakterier. Dessa fiskar innehåller även fettsyran omega 3 som har skyddande effekt på hjärta och kärl, hjälper vår hjärna till en god funktion och dämpar inflammation.
  • Magnesium finns i bladgrönsaker, mandel, kött, fisk och skaldjur. Har en avslappnande effekt på muskler och nervsystem och kan bidra till en bättre sömn och återhämtning. En god sömn är viktig för att kroppen ska orka hålla sig pigg och stark.
  • Zink finns i skaldjur, nötter, kött och ost. Zink tillsammans med Vitamin D är våra viktigaste vänner för immunförsvaret. Det är även extra bra för hud, hår och naglar och stärker förmågan till sårläkning. 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz