Kost & näring

Make-up som mellis


2 min lästid
Make-up som mellis

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Huden är en hungrig kompis som bokstavligen äter det du matar den med; krämer och make-up. Visste du att huden absorberar det du sätter på den med ca 60%? Dags att fundera på hur det står till med kostcirkeln i badrumsskåpet?


Att använda ekologiska produkter för din hud är lika avgörande som att maten på din tallrik bör vara ren och oprocessad för att kroppen. Det är för att kroppen lätt ska känna igen födan och kunna bryta ner den på bästa sätt och det samma gäller det vi använder på huden. För huden som är vårt största organ äter bokstavligen vad du smörjer in den med. Det betyder att de krämer du använder absorberas och går ut i blodbanan och vidare in i kroppen. De flesta av våra hudvårdsprodukter idag är med andra ord en belastning för kroppen att ta hand om. Tänk dig att din ansiktskräm ska vara så ren att du skulle kunna ta en tesked i munnen. Skulle du göra det med din?

Huden har precis som tarmen en bakterieflora som behöver vara i balans för att den ska må bra. Den skyddas av en syramantel som består av en blandning av fettsyror, fettalkoholer, vaxer, mjölksyra och salter vilka huden själv producerar. Denna syramantel bevarar hudens pH-värde och skyddar oss från skadliga mikroorganismer och bakterier som kan skapa inflammationer och andra obalanser. Det är viktigt att syramanteln fungerar väl och hjälper huden att bevara sin fukt för att den ska hållas mjuk och smidig. En torr hud skapar grogrund för irritation genom att obalanser lättare uppstår som t.ex. inflammationer 

Men huden skyddar oss inte bara från patogener utan absorberar också ca 60% av det den kommer i kontakt med. När huden utsätts för kemikalier i våra kläder, partiklar i luften vi andas och det vi väljer att applicerar på huden så störs dess naturliga balans. 

Kontenta; använd rena ekologiska produkter som stärker hudens egna bakterieflora och pH-balans. 

Vilka produkter använder du för huden?

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz