Vitaminguiden

Magnesium


2 min lästid
Magnesium

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om magnesium:

Magnesium är ett metalliskt grundämne och ett av kroppens viktigaste mineral eftersom det fungerar som en kofaktor i mer än 300 enzymer i kroppen. En kofaktor är något som krävs för att ett enzym ska kunna utföra sitt jobb snabbt och effektivt i kemiska reaktioner. 


Varför behöver kroppen magnesium?

I kroppen används magnesium bland annat för att kunna bilda energi i cellerna. Så utan magnesium kan cellerna inte bilda energi. Annat som magnesium behövs för är kroppens upptag av kalcium. Därmed är magnesium viktigt för vårt skelett och våra tänder. I kroppen fungerar magnesium som ett lugnande mineral och är viktigt för att musklerna ska kunna fungera normalt och slappna av efter kontraktion. Eftersom magnesium är inblandat i så många olika kemiska processer blir det svårt att få med alla magnesiums funktioner på några korta rader. Så vi avslutar med att berätta att magnesium också är viktigt för nervsystemets funktion, hjärta och kärlsystemet, för att kroppen ska kunna bilda proteiner och den viktiga antioxidanten glutation, för matsmältningen och det är också viktigt för vårt DNA.  

 

Hur får jag i mig magnesium via kosten?

Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten. Enligt livsmedelsverket är magnesiumbrist ovanligt, men kan uppstå vid kostrestriktion eller vid vissa sjukdomar. 

 Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

White pill

Magnesium

Stress Sömn Energi
Multimineral for all your mineral needs

Multimineral

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz