Kost & näring

Kosttillskott för håret – så funkar det!


3 min lästid
Kosttillskott för håret – så funkar det!

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vem vill inte att ha ett fint, starkt och tjockt hår? 

För att man ska kunna märka av effekten av ett kosttillskott för håret behöver man äta det regelbundet. Att det funkar att få bättre hårkvalitet med hjälp av kosttillskott finns det mycket grund för, bland annat kunskap om biotin som är en av de viktigaste näringsämnena i tillskott för håret.

Vilka kosttillskott är bra för håret?

Biotin, zink och mineraliskt kisel är tre värdefulla ingredienser i ett kosttillskott om du vill förbättra hårets kvalité. 

 

Biotin för håret

Biotin, även kallat B7, är bra för att få ett starkt hår. Det bidrar till att motverka att håret faller av och blir tunt, samtidigt som det hjälper både hud och naglar att behålla spänst och styrka. Biotin finns i en del mat, bland annat avokado, ägg och havregryn. Det är inte särskilt vanligt att ha brist på vitaminet och ett tillskott av B7 kan vara bra om du har besvär med mage och matsmältning.

 

Zink för håret

Zinkbrist kan leda till sämre hårkvalité eller håravfall. Att kombinera zink och biotin i ett kosttillskott är effektivt eftersom zink får B-vitaminen att aktiveras och kan därmed påverka hårväxten positivt. Zink påverkar inte bara håret, det kan också bidra till fastare hud och starkare naglar. Dessutom är zink bra för synen och immunförsvaret. Huden är ett av de organ där det finns mest zink i kroppen, och eftersom hårets rötter sitter i huden påverkas hårväxten av hur huden mår.

 

Kisel för håret

I kroppen används kisel för att bygga upp bindväv och fascia och hålla den stark och frisk. Kisel behövs nämligen till kollagen som finns i kroppens alla vävnader, och därför mår håret bra om kroppen kan bilda kollagen. Vid håravfall kan hårtillskott med kisel hjälpa hårrötterna att bygga upp en bra struktur.

Varför ska man äta kosttillskott för håret?

I en stressig vardag kan det vara svårt att få i sig en allsidig och näringsrik kost. Det bästa sättet att få i sig vitaminer och mineraler är genom maten vi äter men det är inte alltid det lättaste. Du som äter en ensidig kost eller av någon anledning har brist på viktiga vitaminer och mineraler kan uppleva skört hår och naglar och torr hy. Vid vitaminbrist är det nämligen inte hårväxt och fina naglar som prioriteras av kroppen när det kommer till att hålla organen i schack. Den näringen du får i dig används till de viktigaste funktionerna för att du ska fortsätta vara frisk.

Om man har brist på någon vitamin kan tillskott göra succé. För dig som vill få ett starkare hår kan du med fördel äta kosttillskott för håret som en del i din dagliga rutin. Eftersom det kan ta några månader innan det ger synligt resultat på hår, hud och naglar.

White pill

Biotin

Hår, hud och naglar Mage och matsmältning Energi
White pill

Zink

PMS och klimakteriebesvär Immunförsvar Hår, hud och naglar
Pill

Hår nutrition

Hår, hud och naglar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz