Vitaminguiden

Kollagen och Hyaluronsyra


2 min lästid
Kollagen och Hyaluronsyra

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om kollagen och hyaluronsyra

Kollagen är ett strukturellt glykoprotein i kroppens stödjevävnad/fascia. Kollagen finns rikligt i ledbrosk, hud, skelettben, senor, fascia och runt inre organ. 

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som binder vatten och finns i större mängder i huden, ledbrosk, ledvätskan, grundsubstansen i fascian, navelsträngen och i ögat. 

Varför behöver kroppen kollagen och hyaluronsyra?

Fascian, kroppens stödjevävnad binder samman kroppens alla celler och vävnader och är det kitt som binder och håller ihop kroppens olika delar. Hyaluronsyra återfinns i fascia/kroppens stödjevävnader, och kan binda vattenmolekyler och kan på så sätt ge fukt till huden och möjliggör att kroppens vävnader kan glida mot varandra när vi rör oss.  Hyaluronsyrans egenskap att binda vatten är också anledning till att den finns i hög koncentration i ledvätska. Hyaluronsyra skyddar också muskler och bidrar vid läkning från skada. 

Kollagen har förmågan att vara flexibelt och därefter återgå till ursprung form. Det kan motstå stor yttre påfrestning som t ex när hälsenan tänjs ut och dras ihop när du springer, utan att gå sönder. Kollagen  bidrar därför till att kroppens vävnader håller formen och inte går sönder vid yttre påfrestningar. 

Hur får jag i mig kollagen och hyaluronsyra via kosten?

Det finns mat som innehåller kollagen och näringsämnen som stödjer  kroppens egen produktion av kollagen. Benbuljong och bindväv i animaliska  livsmedel innehåller till exempel kollagen. I kroppen bryts kollagenet först ner i matsmältningsprocessen till mindre delar för att sedan byggas upp i kroppen till kollagen igen. 

Näringsämnen som behövs för att kroppens ska kunna bilda kollagen är bland annat prolin, glycin, koppar, vitamin C och zink, samt protein av hög kvalitet.

Så för att få i sig byggstenarna till kollagen behöver du äta bra protein och livsmedel som innehåller vitamin C, zink och koppar. 

Hyaluronsyra finns också i benbuljong samt i brosk och leder från kyckling, nöt och gris. Veganska livsmedel som kan bidra till bildning av hyaluronsyra är t ex bladgrönsaker, avokado, nötter och rotfrukter. 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz